Kakva je bila muzička 2010.

Sve više se grčevito borimo za hleb, međutim, nekom čarolijom uspevamo da se snađemo i za ono „igara“ i da, na primer, ne odemo na svaki koncert koji poželimo, ali da se bar za one varijante koje procenimo kao „must“ nekako snađemo. Kad je u pitanju ex-yu pop rok ponuda u 2010. imalo se od čega probrati u Beogradu.

(old_image)
Toni Cetinski

Tradiconalno januarsko mrtvilo brzo preskačemo i stižemo do famoznog 14. februara. Toni Cetinski je na Dan zaljubljenih/Svetog Trifuna/krstite ga kako hoćete održao prvi veliki beogradski koncert u Areni i potpuno opravdao očekivanja fanova. Vrhunska produkcija, njegove sjajne vokalne sposobnosti – sve je bilo na najvišem nivou pa ne čudi što se Cetinski posle ovog spektakla odomaćio u Beogradu.

(old_image)
Vlado Georgijev
Nekoliko meseci kasnije upriličio je, poput Severine i Nine Badrić, svirku u „Sinemi“, a početkom decembra je obradovao mnoge najavljujući nastup na dočeku Nove Godine u „Kontinentalu“. Seriju beogradskih koncerata započetu „elitnim“ nastupima za dublji džep u Madlenianumu krajem prošle godine Vlado Georgijev je nastavio svirajući i pevajući „za raju“ u Sava centru 13, 14. i 15. februara. Gledali smo ga ubrzo i na Ušće festu a Nova Godina, poznato je – uz Harisa Džinovića u Areni.

(old_image)
Plavi orkestar
Mnoge dame, ali i njihovi pratioci su poželeli 8. marta da se kloniraju. Vlada Divljan u Domu sindikata, Goran Karan u Sava centru, Srđan Marjanović u Domu omladine, pa još i Ivan Bosiljčić u Madlenianumu... Zato mnogi nisu imali dilemu krajem meseca – Plavi orkestar je, 27. marta, posle 19 godina, ponovo zasvirao u Srbiji i nikog u Areni nije razočarao.

(old_image)
Crvena Jabuka
Crvena jabuka je tradicionalnim prolećnim koncertom u Sava centru obeležila četvrt veka postojanja a iste večeri Prljavi inspektor Blaža je svojim „Kljunovima“ pokazao da je „Living Room“ SKC-a premali za njih. Još jedan sedmodnevni skok i eto nas kod Dejana Cukića u „Gafe“-u. Grupa Zana je pompezno najavljivala koncert kojim je 29. aprila u Sava centru obeležila tri desenije postojanja, ali je na kraju utisak bio bled i nedostojan imena benda čija slava se ipak vezuje za neke davno prošle dane.


(old_image)
JK i spektakl u Areni
Mnogi su sumnjali, ali "mala od skandala" je 15. maja, nedugo nakon drugog porođaja, izvela spektakl u Areni. Zabavno, igračko muzički šou sa mnogo scenskih efekata, iziskivao je mnogo truda, dobru kondiciju i odličnu organizaciju. JK možemo da volimo ili ne ali ona je svakako obeležila ovu 2010. godinu.


(old_image)
Marija Šerifović

Marija Šerifović, pevačica koja je „Molitvom“ dovela Evroviziju u Beograd, okupila je 11. maja desetak hiljada ljudi u Areni.
Nešto više od mesec dana kasnije upriličen je prvi „Ušće fest“. Vreme nije poslužilo organizatore pa je, posle prve večeri kada su nastupili Bajaga i instruktori i Vlado Georgiev, otkazan koncert Severine i Gorana Bregovića ne bi li se sve sredilo do treće, udarne večeri kada smo u Beogradu konačno videli i čuli Bilija Ajdola.

(old_image)
BELEF

Tradicionalni BELEF je ovog leta bio u znaku obeležavanja tri decenije od zamaha novog talasa u bivšoj Jugoslaviji pa je i spisak učesnika bio tome potpuno prilagođen. Umorni Jura Stublić, znatno energičniji Davorin Bogović, Električni orgazam, Disciplina kičme, Zoran Predin, Pankrti ali i nekoliko mladih bendova kao „najnoviji val“ – sasvim dovoljno za visoku ocenu. Neno Belan je sa „Fjumensima“ uradio pravu stvar – nije nas, kao prethodnih godina, posetio 14. februara već je svoje brojne hitove smestio u prikladniji, letnji ambijent – 1. jul, bašta SKC-a.

(old_image)
Beer Fest
Vlatko Stefanovski, Jovan Maljoković, Atomsko sklonište, Darkwood Dub na Novobeogradskom letu i ove godine je bilo sjajno zagrevanje za, bolji i posećeniji nego ikad, Beer Fest. Riblja čorba je debitovala na ovom festivalu pred 200.000 ljudi, a kad se podvukla crta u nedelju 22. avgusta brojčanik je stao na 900.000 ! Bajaga i instruktori, Van Gogh, YU grupa, Dejan Cukić, Pankrti, Aerodrom, Partibrejkers, Neno Belan, pa „domaćini“ festivala Orthodox Celts, Blaža...

(old_image)
Parni valjak

Oktobar je protekao u znaku dva vrhunska spektakla u Areni – prvo Kiki Lesendrić i Piloti pa onda ono što je, uz čast svima, pod brojem jedan obeležilo koncertnu godinu u Beogradu. Dugo, predugo smo čekali Parni valjak koji posle toliko godina i dalje sjajno rola, pa nije ni čudo što je prvu Arenu rasprodao za nekoliko dana, a i druga je bila odlično popunjena.


(old_image)
Seka Aleksić
Ni Seka nije razočarala. Ni pesmom, ni materijalima iz privatnog života koji su pinili novinske stupce. Za nju i njene fanove ovo je bila plodonosna godina. A da majstorica folka zna da zapali masu - pa zna, to joj se ne može osporiti.


(old_image)
Aca i Džej
Bio je Džej, a bio je i Aca Lukas u Areni sa svojim fanovima. I po tome će ova godina ostati upamćena. Kraljevi narodnjaka, kojima je sve moguće, dozvoljno, koji sebe daju potpuno na sceni i kojima to publika obilato vraća.


(old_image)
Rambo, Masimo, Vlatko i Stefan

Tihi novembar je bio samo predah pred dobro nam poznatu seriju decembarskih koncerata: Sergej Ćetković, Aleksandra Kovač, Rambo Amadeus, Vlatko Stefanovski i Stefan Milenković, Rundek Cargo Trio, Masimo Savić, Bestbeat, Dragoljub Đuričić, Rade Šerbedžija, Bisera Veletanlić...Sve majstor do majstora u svom fahu – poslednji mesec u godini je tradicionalno bogat koncertima ali se ne pamti da je ovakva grupa asova za tako kratko vreme nastupala u našem gradu.

Kada se tome doda i veoma bogata pop ponuda u novogodišnjoj noći, može se za 2010. primeniti ona stara – konac delo krasi.

Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još