Oko 300 prijava mobinga tokom 2010. godine

BEOGRAD, 28. decembra 2010. (Beta) - Inspektoratu za rad, tokom ove godine, prijavljeno je oko 300 slučajeva mobinga, što je gotovo četiri puta više nego prethodne, 2009, izjavio je direktor tog Inspektorata Predrag Peruničić.

"Na zlostavljanje na radnom mestu pođednako se žale zaposleni u privatnim i državnim preduzećima. Razlike gotovo da nema ni u broju prijava koje su uputili muškarci i žene", kazao je Peruničić agenciji Beta.

Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu počeo je da se primenjuje od 4. septembra, ali to nije povećalo broj prijava u odnosu na prethodnih devet meseci ove godine. "Broj prijava nije porastao od početka primene Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu. U Inspektorat je tokom 2010. prosečno stizalo oko 30 prijava mobinga svakog meseca", naveo je Peruničić.

On je, ipak, istakao da je broj prjavljenih slučajeva mpbinga porastao u odnosu na prethodnu 2009. kada je registrovana 71 prijava. Prema nezvaničnoj statistici, u sudove je od početka primene novog zakona stiglo nekoliko desetina predmeta, a presuda, niti novčanih kazni zbog mobinga još nema.

Pogledajte još