Recepti iz karantina: Gibančice Verice Poznanović

Šta smo kuvali u proleće 2020.

- Gibančice ili Pitino dete, su se pravile od ostatka testa koje se razvlači za pitu. Originalan recept moje baba Save, ja sam malo preradila, dodala sam malo kvasca - kaže Verica Poznanović, koja nam je poslala ovaj recept.

Verica Poznanović

Sastojci:

- 500 g brašna,
- 1 kašičica soli,
- malo kvasca (oko 10g),
- 1 kašika masti i
- mlaka voda.

Priprema:

U pola kilograma brašna doda se kašičica soli, 1 kašika masti, izmrvljen kvasac i zamesi srednje tvrdo testo sa mlakom vodom. Oblikujte testo u tri kugle malo razvucite oklagijom, premažete mašću i ostavite oko pola sata da odstoji. Razvucite testo kao za pitu, umotajte u rolat i isecite na komadiće. Svaki komadić razvucite oklagijom i pržite na vreloj masti sa obe strane dok lepo ne porumene.

Postupak pripreme:

Kako mnogi od nas koriste vreme provedeno u karantinu da nauče, obnove ili usavrše kulinarske veštine - odlučili smo da napravimo kolekciju recepata naših čitalaca iz proleća 2020. Po ukidanju vanrednog stanja naš stručni žiri sastavljen od profesionalnih kuvara i javnih ličnosti - odabraće 10 najboljih koji će predstaviti svoja jela na konferenciji #FoodTalk2020 gde ćemo proglasiti pobednika i podeliti vredne nagrade!

Pošaljite nam i vi svoj omiljeni recept iz karantina i osvojite vredne nagrade!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još