#OstaniKodKuće: Niste sami u doba izolacije

Prva tribina u 2020. godini, u okviru kampanje "Niste sami", održana je krajem februara u Srednjoj školi "Svetozar Miletić" u Novom Sadu. Nažalost, zbog pandemije virusa COVID-19, tribine zakazane za proleće 2020. godine su otkazane, ali mi mislimo na naše učesnike, i sa njima razgovaramo o tome kako provode dane u izolaciji dok čekaju da vanredna situacija prođe.

Jedna od naših učesnica na tribinama, Natalija Lazić, pozorišni producent, majka devojke sa autizmom, kaže da ih je pandemija virusom korona potpuno iznenadila, kao i ogroman broj ljudi širom planete.

- Činjenica da smo se u početku opirali i nismo ozbiljno shvatali širenje i opasnost od ovog virusa, nije nas kao porodicu omela da se brzo prilagodimo novonastaloj situaciiji. Glas razuma bio je moj suprug, a Jovanin, Miličin i Dušanov tata. Naravno da smo se tajno smeškali na njegove opaske i aludiranje na Jovanin i moj put u Japan. Naime, 16. maja u okviru 20. jubilarne Konferencije pozorišnih profesionalaca, trebalo je da predstavimo rad Udruženja "Nebograd" i uticaj muzike na Jovanin razvoj i život devojke sa autizmom, ali, od toga sada, nažalost, neće biti ništa - priča Natalija i dodaje:

- Ipak, usled ozbiljnosti situacije, brzo smo se organizovali i prilagodili novoj situaciji, s tim što smo se veoma uplašili nečeg nepoznatog, a vanredno stanje u "vanrednoj porodici" nimalo nije jednostavno niti lako za podneti. Trebalo je pronaći način kako Jovani objasniti zašto ne ide u školu koju obožava, niti u teretanu, na časove pevanja u Narodno pozorište, muzičke radionice nedeljom sa Nebogradom, u šetnje i tržne centre... Trudili smo se da joj što je moguće smirenije objasnimo šta se dešava, dovijajući se na razne načine. Svašta smo smišljali. Stigle su nam maske od prijatelja iz pozorišta u Šidu, pa smo počeli da se fotografišemo i pravimo selfije kako bi prihvatila nošenje maske. Sa pranjem ruku nismo imali problema, ona to radi "hirurški", samoinicijativno već godinama. Njen raspored dana se totalno poremetio, i ne samo njen, nego i dnevne rutine svih nas - priča Natalija i objašnjava da je Jovanu veoma zainteresovala "Moja škola" na RTS-u pa je počela svakodnevno da prati program još dok su čekali da počnu da stižu zadaci iz njene škole.

- Jovana je, po prirodi veoma odgovorna, i čim zadaci stignu, ona odmah sedne da uradi sve što treba, a počela je i sa časovima pevanja preko interneta sa svojom profesorkom pevanja, prvakinjom opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Natašom Jović – Trivić. S obzirom da Jovana veoma voli da peva uspela je da se prilagodi na ove nove uslove rada, iako je to nešto potpuno novo za nju, kao i za sve nas. Takođe, sa drugarima iz Udruženja Nebograd, jednom nedeljno ima dvosatno online druženje kome se izuzetno raduje, jer vidi svoje drage drugare. Najviše joj nedostaje šetnja i fizička aktivnost, a i za to smo pronašli rešenje tako što sa našom komšinicom instruktorkom joge i glumicom, Milenom Đorđević, imamo organizovane časove joge tri puta nedeljno - navodi naša sagovornica i dodaje da se trude da ispoštuju mere Vlade o smanjenom i minimalnom kretanju i kontaktu sa drugim ljudima, pa tako ispred zgrade izađu tek svaki treći dan, sa obaveznom maskom na licu i rukavicama.

- Svakako bi Jovani prijalo i ne bi narušavalo njenu rutinu, koja je jedna od specifičnosti autizma, da može da ode u šetnju i u vreme posle 17 časova, a te šetnje ponekad znaju da traju satima. Nadamo se da će i to ovih dana biti rešeno, pa da ćemo moći da odlazimo u šetnju i tada, ne ugrožavajući ni svoje ni tuđe zdravlje. Do tada, osim školskih zadataka, pevanja i vežbanja joge, našle smo zanimaciju i koja nam je zamenila pozorište koje veoma volimo, odnosno koristimo priliku da online pogledamo sve ono što nam inače nije dostupno - baletske predstave iz Boljšoj teatra, operu iz Metropolitena, kao i predstave sa repertoara domaćih pozorišta - kaže Natalija i naglašava da se veoma brine za Jovanine drugare kojima je, takođe, potrebna dodatna podrška, i da se pita da li su se njihove porodice dobro snašle u novonastaloj situaciji.

- Veoma me brine i kako će se ova situacija ubuduće odraziti na decu sa posebnim potrebama, budući da deca/osobe sa autizmom mogu imati i neke specifične potrebe za podrškom uslovljene poteškoćama u socijalnoj komunikaciji, stereotipnim obrascima ponašanja i drugim specifičnostima koje prate autizam. Takođe, mogu ispoljiti i snažan otpor prema promenama, pa zatvaranje vrtića, škola i drugih objekata koje oni svakodnevno posećuju može stvoriti dodatnu nelagodnost, koja utiče na njihovo opšte stanje - objašnjava naša sagovornica za kraj našeg razgovora.

U oktobru 2018. godine, pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i UNICEF-a - pokrenuta je kampanja "Niste sami!" sa ciljem prevazilaženja predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.

Nakon prve konferencije održane u Domu Narodne skupštine u Beogradu 11. oktobra 2018., održane su tribine u još šest gradova širom Srbije (Bačka Palanka, Novi Sad, Požarevac, Zaječar, Niš i Čačak). Tokom 2019. godine, održano je ukupno 12 tribina.

Tribina se organizuje uz podršku Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a pod pokroviteljstvom: AMS, MTS - Telekom Srbija, Eurobank, Udruženja Petrovaradin Media i Best Fest.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još