Varadi: Interes je nagoditi se

BEOGRAD, 28. decembar 2010. (FoNet) - Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je da Srbija i Hrvatska mogu oko tužbe Međunarodnom sudu pravde postići nagodbu kad god žele, pa čak i kada počne usmena rasprava i ocenio da je poravnjanje u interesu i Srba i Hrvata.

Hrvatska tužba podneta 1999. godine imala je 400, a odgovor na srpsku kontratužbu sročen je na čak 2.000 strana Pravni tim Hrvatske samo je ispoštovao rok koji je Međunarodni sud pravde dao njihovoj zemlji da odgovori na srpsku protivtužbu.

Hrvatski odgovor je inače pet puta obimniji nego što je bila njihova tužba "Memorijal" podneta 1999. godine. Glavni pravni zastupnik Hrvatske profesor uporednog međunarodnog prava na Jejlu Mirjan Damaška objasnio je ovu nelogičnost "pojačavanjem argumentacije iz originalne tužbe".

Ni ovo nije bilo potpuno neočekivano s obzirom na to da su pravni stručnjaci hrvatsku tužbu okarakterisali kao prilično aljkavu. U međuvremenu je doneta i presuda Milanu Martiću, pa je novi hrvatski pravni tim sa profesorom Damaškom na čelu imao pune ruke posla.

Kako je za "Politiku" rekao dr Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava, u hrvatskom podnesku, čija sadržina je za sada poznata samo pravnim timovima dve države, nalazi se odgovor na navode iz srpske protivtužbe i neki novi dokazi do kojih su došli kako bi potkrepili svoju tužbu.


"Ovi dokumenti možda nikada neće biti dostupni javnosti. Jer ako bi došlo do vansudskog poravnanja to će otići u arhiv Međunarodnog suda pravde. Ukoliko ne bude političkog dogovora, svi podnesci postaju javni onog trenutka kada dođe do usmene rasprave",
objašnjava dr Varadi.

On je dodao da čak i tada, ako to traže dve strane, oni mogu ostati tajna. Bilo bi bolje, međutim, da do nagodbe dođe ranije,smatra Varadi, jer bi takva odluka kada se već dođe pred sud bila kako necelishodna, tako i znak nepoštovanja suda.

Međutim, Varadi je uveren da će, ukoliko dođe do usmene rasprave, Srbija i Hrvatska ići do kraja, odnosno da neće odustajati od sudskog epiloga.


"Dve države imaju sada gotovo godinu dana do 4. novembra, roka koji je dat Srbiji za podnesak, i u tom periodu bi moglo da dođe do poravnanja koje je u interesu obe strane. Ostaje i još jedan rok koji će naknadno biti dat u 2012. godini Hrvatskoj za još jedan podnesak",
rekao je Varadi.

Pogledajte još