Recepti iz karantina: Medenjaci Tatjane Stojanović

Šta smo kuvali u proleće 2020.

U sklopu akcije: RECEPTI IZ KARANTINA - Šta smo kuvali u proleće 2020, a pred najduži vikend koji nas do sada čeka, evo jednog slatkog i kreativnog recepta koji je poslala Tatjana Stojanović iz Debeljače.

- U karantinu imamo vremna za neke stvari za koje inače ne stižemo. Tako sam i ja skoro pravila medenjake. Polako natenane ih ukrašavala i baš sam uživala u tome - rekla je Tatjana.

Potrebno je:

- 1 jaje
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 supena kašika začina za medenjake
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g margarina
- 150 g meda
- 400 g brašna
- 1 mala kašičica cimeta

Priprema:

Izmutiti penasto margarin, dodati jaje i med i nastaviti sa mućenjm. Sve suve sastojke pomešati u jednu posudu i dodati u umućen margarin. Sve dobro umesiti i testo staviti u najlon kesu pa u frižider na sat vremena. Nakon tog vremena izvaditi testo, razviti ga debljine oko 5 mm, pa modlicama vaditi razne oblike. Poređati medenjake u podmazanu tepsiju ili ih poređati na papir za pečenje. Staviti medenjake u zagrejanu rernu na 180 stepni da se peku 5-6 minuta. Čim krajevi počnu da rumene - gotovo je. Izmutiti jedno belance viljuškom dok se ne zapeni. Onda postepno dodavati šećer u prahu i jednu kašičicu limunovog soka. Koliko će biti potrebno šećera u prahu zavisi od veličine belanceta, od 200 g do 250 g. Podeliti preliv na više delova i obojiti prehrambenom bojom. Ukrašavati hladne medenjake. Ostaviti ih na sobnoj temeperaturi da se osuše.

Postupak pripreme:

Kako mnogi od nas koriste vreme provedeno u karantinu da nauče, obnove ili usavrše kulinarske veštine - odlučili smo da napravimo kolekciju recepata naših čitalaca iz proleća 2020. Po ukidanju vanrednog stanja naš stručni žiri sastavljen od profesionalnih kuvara i javnih ličnosti - odabraće 10 najboljih koji će predstaviti svoja jela na konferenciji #FoodTalk2020 gde ćemo proglasiti pobednika i podeliti vredne nagrade!

Pošaljite nam i vi svoj omiljeni recept iz karantina i osvojite vredne nagrade!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još