Moguće pomilovanje Bilija Kida

ALBUKERKI, 28. decembra 2010. (Beta-AP) - Većina učesnika ankete o pomilovanju Bilija Kida smatra da jednom od najpoznatijih odmetnika od zakona na Divljem zapadu treba oprostiti grehe.

Guverner Novog Meksika Bil Ričardson postavio je sajt i ponudio mejl adresu na koje je od sredine decembra u okviru ankete stiglo 809 glasova. Većina učesnika ankete, njih 430, smatra da Bili Kid treba da dobije posthumno pomilovanje, dok se tome protivi njih 379. Sajt je postavljen kada je advokat iz Albukerkija Rendi Makgin podnela zahtev za pomilovanje, tvrdeći da je guverner Novog Meksika Lu Volas to obećao u zamenu za Kidovo svedočenje u slučaju ubistva.

Ričardsonov mandat ističe 31. decembra, pa mu ostaje samo nekoliko dana da odluči da li da pomiluje Kida za ubistvo okružnog šerifa iz Linkolna Vilijama Brejdija. Bilija Kida, poznatog i kao Vilijam Boni i Henri Makarti, ubio je u julu 1881. šerif Pat Garet, nekoliko meseci nakon bega iz zatvora u kojem je čekao vešanje zbog Brejdijevog ubistva. Prilikom bega ubio je dvojicu policajaca. Zahtev za pomilovanje ne odnosi se na ta ubistva. Prema legendi, Bili Kid je ubio 21 čoveka, odnosno jednog za svaku godinu svog života. Ipak, prema istorijskim činjenicama ubio je devet ljudi.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.