POČEO NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS: Ko sme da izlazi tokom narednih 60 sati?

Na teritoriji čitave Srbije u 17 časova je počeo policijski čas koji će trajati do ponedeljka u 5 sati ujutru. Ovo je ujedno i najduži period, u kome nećemo moći da napuštamo svoje domove, od početka uvođenja vanrednog stanja, izazvanog epidemijom korona virusa. Punih 60 sati nećemo moći da izađemo napolje.

Kada je reč o najstarijim građanima, stariji od 65 u gradskim i stariji od 70 godina u seoskim sredinama svakako neće moći da napuštaju svoje domove. Za njih i dalje važi takva mera u svim danima, osim petkom kada im je dozvoljena kupovina namirnica od 4 do 7 sati ujutru.

Važno je napomenuti da je kretanje i okupljanje zabranjeno na javnim površinama, te tako svi koji imaju svoje terase i dvorišta slobodno mogu, bar na taj način, da izađu iz zatvorenog prostora.

Za sve ostale ovo je novina, istini za volju, najavljena je unapred, pa ne bi trebalo da bude nepredviđenih sitacija.

Ipak, i za ovakvu meru postoje izuzeci, a evo i koji su:

Od početka uvođenja vanrednog stanja, zabrane kretanja i policijskog časa nije bilo zabranjeno da se izlazi u hitnim slučajevima, odnosno nije bilo zabranjeno potražiti medicinsku pomoć.

Kada je reč o poseti lekaru, izuzeci se ne odnose samo na one koji osećaju simptome Covida-19, već i na sve ostale. Hitna pomoć radi, kao i do sada 24/7, kao i porodilišta.

- Ako vam za vreme policijskog časa bude loše, odmah se zaputite u bolnicu! To niko ne može da vam zabrani - potvrdio je i doktor Svetozar Putnik na današnjem panelu "Tu smo".

Za sve one koji osete simptome novog virusa, dežurne Kovid ambulante rade svakog dana od 7 do 22 časa.

Šetnja kućnih ljubimaca

Svoje ljubimce, vlasnici će moći da prošetaju od 23 časa do 1 ujutru, i u nedelju u periodu od 8 do 10 sati ujutru, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Budući da je zabranjeno okupljanje na javnim površinama, vlasnici bi ljubimce trebalo da šetaju sami i na propisanoj, bezbednoj udaljenosti od ostalih.

Ko je sve izuzet od ovog pravila?

Kretanje u toku policijskog časa omogućeno je i svima onima koji poseduju dozvolu za to. Dozvolu za kretanje je od srede 8. aprila u popodnevnim časovima moguće dobiti elektronskim putem.

A, reč je o dozvolama za privrednike, poljoprivrednike i građane koji brinu o drugima. Elektronske prijave se obrađuju i odobravaju takođe elektronski.

Poljoprivredici u toku ovog vikenda isključivo na mehanizaciji

Poljoprivrednici u Srbiji mogu potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivednoj mehanizaciji.

To je potvrdio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je rekao da će svi poljoprivednici, kao i svih prethodnih vikenda, moći slobodno da izađu na njive na traktorima kako bi obavljali prolećnu setvu, pre svega kukuruza i drugih kultura.

- Potpuno slobodno neka izađu na svojim traktorima. Jako je važno da budu na svojim traktorima, na svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji, kako ne bi bilo zloupotrebe i neće apsolutno biti nikavih problema - rekao je Nedimović.

Ministar naglašava da je Vlada Srbije je potpuno svesna značaja hrane i poljoprivrede u ovom trenutku.

Da li rade stomatolozi?

Stomatolozima koji su se prijavili Stomatološkoj komori Srbije (SKS) da pružaju hitne intervencije i u vreme zabrane kretanje nije potrebna posebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa jer je reč o zdravstvenim radnicima sa licencom.

Navedeno se odnosi na stomatologe koji su se prijavili Stomatološkoj komori Srbije da pružaju hitnu stomatološku pomoć i u vreme zabrane kretanja, odnosno da mogu isključivo da odu do svoje ordinacije ukoliko procene da je pacijentu neophodna hitna intervencija, navodi se na sajtu Komore.

Takođe, kako se dodaje, stomatolozi sa sobom moraju da imaju identifikacione kartice (ID kartice) Stomatološke komore Srbije.

Visoke kazne za kršenje policijskog časa

Svima koji prekrše policijski čas, odnosno zabranu kretanja od 17 sati danas do ponedeljka u 5 sati ujutru prete visoke novčane kazne od 50 do čak 150 hiljada dinara.

U skladu sa Naredbom Vlade o ograničenju i zabrani kretanja na javnom mestu od 21. marta, kršenje ove Naredbe predstavlja prekršaj koji se rešava po hitnom postupku.

Okrivljena lica će dobiti prekršajnu prijavu i sa njom će biti privođena kod sudija za prekršaje koji će im odmah izricati prekršajne kazne.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.