NIJE U PITANJU SAMO DOBRA FORMA: Kućna gimnastika za bolje raspoloženje i mentalnu stabilnost

U danima kada smo prinuđeni da ostanemo kod kuće važno je da se vreme provodi što kreativnije. Jedan od načina je i fizička aktivnost, jer vežbanje i jačanje tela ne doprinosi samo očuvanju dobre forme, već i boljem raspoloženju i mentalnoj stabilnosti.

- Ukoliko ste od onih ljudi koji se ne bave ili se nikad nisu bavili fizičkom aktivnošću, stručnjaci poručuju, da vežbanje nikako nije mučenje, maltretiranje, znoj i strašan napor, već iskonska potreba tela za kretanjem. Osim toga, kako tvrde, jednom kada se osete prednosti utreniranosti i kada se osećate fit, postaje se "zavisan" od redovnog rekreiranja. Uz dobru fizičku formu i mentalnu stabilnost vežbanje donosi i ublažavanje bola, lakše se pešači uzbrdo, uz stepenice i nijedna razdaljina nije nepremostiva. Spisak dobrobiti fizičke aktivnosti je podugačak. Među tim stavkama se nalazi i to da vežbanje jača imunitet i produžava život za tačno onoliko vremena koliko se vežbalo. Ipak, mnogi smatraju da je najvažnije to što rekreacija doprinosi tome da se čovek što bolje oseća u svojoj koži. Koje vežbe su najbolje za početak novog rekreativnog života - preporučuje Predrag Radnić, strukovni fizioterapeut Vojnomedicinske akademije.

Ritam

Od predloženih vežbi svaku ponovite po pet puta, najmanje tri puta u toku dana.

U visini ramena

Ispravite leđa u stojećem položaju i široko raširite ruke u visini ramena. Dišite ravnomerno i opušteno i pokušajte da osetite svaki mišić svoga tela.

Polučučanj

Pridržavajući se za naslon stolice blago savijajte noge u kolenima. Uz ovu vežbe šetajte po svom stanu kad god ste u prilici.

Krugovi

U stojećem položaju opisujte rukama krugove iz ramena, prvo unapred, a zatim unazad. Trudite se da se ne klatite prsti-peta, već se da tokom opisivanja krugova stabilno oslanjate na celu dužinu tabana.

Podizanje na prste

Pridržavajući se za naslon stolice podižite se na prste. Ovo možete da radite dok gledate televiziju ili slušate muziku.

Ruke iznad glave

Ispravite leđa u stojećem položaju i podignite ruke visoko iznad glave. Stomak bi trebalo da bude uvučen, a mišići karlice zategnuti. Dišite ravnomerno i opušteno.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.