VREME JE ZA DODATNU NEGU: Kako dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru utiče na kožu?

Šta će se desiti sa kožom ako ne dobije "dozu" sunčeve svetlosti na koju je navikla? Saznajte šta kažu stručnjaci.

Svi znamo da izlaganje kože suncu bez zaštite nije zdravo, odnosno da bi kožu trebalo čuvati od štetnih sunčevih zraka uz pomoć, krema, naočara, šešira, ali, šta se dešava sa njom kada smo duže vreme zatvoreni u četiri zida svoje sobe? Da li bi i tada trebalo da binemo o nečemu poput UVA i UVB zraka ili bi trebalo da nas brine nešto drugo?

Odgovor na ova pitanja dale su doktorka Mišel Skvajer i direktorka Skin Education at Dermalogica Ema Hobson za "Harper’s Bazaar".

Manje izlaganja suncu najčešće znači dobre stvari

Iako možda zamišljate da ste već sada na nekoj od plaža na kojoj se sunčate ili tugujete za letovanjem koje ste planirali, a sada ne znate da li će se desii zbog pandemije korona virusa, neka vas uteši činjnica da boravak u kući ima pozitivne posledice po vaš izgled, odnosno po vašu kožu.

Kako se navodi, prema studiji iz 2015. godine, doktorka Skvajer tvrdi da izbegavanje sunčevih zraka može da poboljša pigmentaciju i smanjiti vidljivost bora, ali i spreči buduća oštećenja kože.

Naime, jedine osobe koje mogu da pretrpe štetu zbog nedostatka izlaganja suncu su one sa psorijazom.

Osobe sa psorijazom imaju koristi od izlaganja suncu pa na njih može uticati duže razdoblje u zatvorenom prostoru.

Najbolje kreme za podočnjake

Dobijanje prave doze sunčeve svetlosti najvažnije je u tom slučaju, pa biste, ako se mučite sa psorjazom trebalo da potražit savet svog dermatologa – rekla je doktorka.

Vitamin D u dozama

Kratka šetnja na društvenoj distanci u rano jutro, u trenutnoj situaciji, osiguraće da svojoj koži date dozu vitamina D.

Vaša koža treba biti izložena UVB svetlu (5-10 minuta dnevno) da bi stvorila vitamin D koji je neophodan za zdravlje kostiju i mišića – rekla je Skvajer i dodala:

Budući da se UVB zraci gotovo potpuno blokirano staklom, brza šetnja dvorištem ili uživanje u suncu na balkonu rano ujutro i kasno popodne dovoljni su za snabdevanje vaših UVB potreba.

Međutim, vrlo je malo verovatno da ćete razviti nedostatak vitamina D, a ako mislite da je to slučaj u razgovarati sa svojim lekarom popričajte o dodatku pomenutog vitamina.

Plava svetlosti

Postoje i drugi štetni oblici svetlosti od kojih bi trebalo da zaštitimo kožu.

Ako radite kod kuće uz ekran kompjutera ili pored prozora, ne zaboravite da nanesete SPF 30-50 kako biste zaštitili kožu od plave svetlosti i UVA zraka koji i dalje mogu probiti kroz staklo – savetuje Hobson.

Savet plus: Na svom kompjuteru postavke prebacite na žuto svetlo i nikako ne odustajte od jutarnje i večernje rutine nege kože.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još