Strateški cilj članstvo u EU

Ren: Nadam se da će SSP uskoro biti potpisan 

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i predsednik Srbije Boris Tadić istakli su juče u Briselu, neposredno posle ceremonije parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije sa Evropskom unijom, da treba verovati da će, posle parafiranja, brzo uslediti i potpisivanje tog dokumenta. 

- Nadam se da će SSP moći da bude potpisan u bliskoj budućnosti... Lopta je u rukama Srbije, a što se nas tiče, mi ćemo biti spremni za potpisivanje čim budu ispunjeni politički uslovi za to - izjavio je Ren, precizirajući da pod uslovima podrazumeva, pre svega, hapšenje i izručenje preostalih optuženika za ratne zločine Haškom tribunalu. 

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je predvorje ka Evropskoj uniji svakog potencijalnog kandidata − pod uslovom da Sporazum bude valjano primenjen - objasnio je evropski komesar za proširenje. 

Tadić je rekao da je strateški cilj Srbije da postane punopravna članica Evropske unije i da će zato Srbija brzo, čim SSP bude potpisan, zatražiti status kandidata. 

- Srbiji treba Evropska unija, a evropskoj porodici je potrebna Srbija s vlastitim identitetom - izjavio je Tadić, naglasivši da će EU biti kompletna "tek kad sve zemlje Balkana budu u EU". 

- Jedna od velikih obaveza Srbije je dovršenje saradnje s Haškim tribunalom - rekao je predsednik Srbije, naglašavajući "apsolutnu privrženost Srbije" ispunjenju te obaveze. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još