Nagrađeni Sarapa, Batić i Nikolić

BEOGRAD, 28. decembar 2010. (FoNet) - Na svečanosti u Ministarstvu za dijasporu uručena je nagrada "Dragiša Kašiković" za novinarstvo Predragu Sarapi, uredniku emisije "Problem" na televiziji Studio B, za publicistiku Stevi Batiću za delo "Deveti mart - dokumenti", i za aforistiku Jovi Nikoliću iz Republike Srpske za četiri knjige aforizama.

 

Nagradu "Dragiša Kašiković", koju tradicionalno dodeljuju izdavačka kuća "Srpska reč" i Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, dobitnicima je uručila direktorka "Srpske reči" Danica Drašković.

 

Nagrada, koju čine plaketa i novčani deo, ustanovljena je 1994. godine i dodeljuje se u znak sećanja na Dragišu Kašikovića, jednog od lidera srpske političke emigracije u Čikagu sedamdesetih godina prošlog veka.

 

Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo za dijasporu Srbije, čiji je ministar Srđan Srećković ocenio je da se, kada je reč o dijaspori, "stvari u Srbiji menjaju na bolje, ali da ni izbliza nije završen proces ispravljanja istorijskih nepravdi prema dijspori i prema građanima Srbije".

 

Istorijska obaveza je da se oslobodimo teškog nasleđa prošlosti, naglasio je Srećković, i nastavimo da insistiramo na razotkrivanju svih političkih ubistava, donošenju zakona o otvaranju tajnih dosijea, pronalaženju grobnog mesta generala Mihajlovića i usvajanju zakona o restituciji.

 

Odustajanje od tih ciljeva, po oceni Srećkovića, značilo bi da "Srbija nema snage da stavi tačku na prošlost i okrene se budućnosti".

 

Zahvaljujući na nagradi, Sarapa je istakao da mu je čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime Dragiše Kašikovića i još veća čast što se našao među ljudima koji su već dobili ovo priznanje.

"Nagrada je kruna mog rada u 2010. godini i nadam se da ću je biti dostojan. Nagrada je i podstrek u mom daljem radu", rekao je Sarapa.

(FoNet, 29. decembar 2010.)

Pogledajte još