Deda Mraz proteran iz Sarajeva

SARAJEVO, 29. decembar 2010. (FoNet) - U Sarajevu ni ove godine nema Deda Mraza, a neposredno pred novogodišnje praznike Islamska zajednica Bosne i Hercegovine (BiH) objavila je fetvu u kojoj stoji da "Deda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj deci, taj hrišćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik".

Jedini profesionalni Deda Mraza u BiH Mladen Jeličić Troka, koji već 40 godina radi taj posao, izjavio je za Slobodnu Evropu da ova fetva znači direktan udarac na egzistenciju.


"Ja se osjećam apsolutno ugroženom jedinkom fetvom koja zadire u moju privatnost, zadire u moj život, zadire u moju egzistenciju, zadire u egzistenciju moje dece. Ako će neko izdati fetvu da se ja trebam linčovati javno zato što se bavim tim poslom, onda neka služi njemu na obraz i na čast",
istakao je Jeličić.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da neko može čikicu koji godinama uveseljava decu svrstati u bilo koju religiju.


"Samo nepismen čovek može Deda Mraza prozvati religijskim likom, čovek koji ništa ne zna i koji ne misli dalje od nosa. U krajnjoj liniji, Deda Mraz ne odgovara ni katoličkoj crkvi. Deda Mraz je ortopedsko sredstvo za vaspitavanje dece",
ocenio je Jeličić.

Novinarka nedeljnika Start Rubina Čengić je podsetila da stanje uma Sarajlija, u kojem je sedi dedica, sa dugom, belom bradom i crvenom odećom nepoželjan, datira od kraja rata.


"Prvo je bilo pismo rahmetli Alije Izetbegovića, pa je rekao da Bošnjaci ne treba da slave Novu godinu, da to nije u njihovoj tradiciji, u duhu islama i ostalo. Potom je Deda Mraz na ulici bio gađan kamenjem. Mislim najprije da se tužan Deda Mraz uplašio",
rekla je Čengić.

Izgleda da je Deda Mraz i ove nepoželjan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jer ga nema na ulicama i vrtićima, prenosi Slobodna Evropa.

Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Besim Spahić smatra kako će u dnevnopolitičkim prepirkama najviše izgubiti sarajevski mališani.


"U svakoj evropskoj zemlji, pa i u mnogim zemljama i u doba socijalizma i komunizma, bio je Deda Mraz. Eto bilo je ovde

ideja da se zove Hidžri Dedo, da se ne zove Deda Mraz, dakle da i tu djecu odvoje. Deda Mraz je upravo onaj koji ne deli djecu", rekao je Spahić.

Iako neće biti na otvorenom, Gradska uprava Sarajeva organizovaće dodelu paketića uz Deda Mraza za najmlađe stanovnike glavnog grada BiH.

(FoNet, 29. decembar 2010.)

Pogledajte još