Travel influenser u doba korone

Iza pseudonima Štikla Kafa Kravata stoji simpatičan dvojac travel blogera, Ana Marija i Saša Horvat. Svojim optimizmom i jednostavnošću osvojili su internet publiku koja prati njihova putovanja i savete, i ona koja su ih odvela u 40-ak zemalja sveta, ali i brojne destinacije koje su obišli u Srbiji. Trenutna situacija zatvorila nas je u domove, pa oni čiji je posao vezan za putovanja, sada nemaju mogućnost da rade. Ali, vedrina i odgovornost pomogli su im da se prilagode i ovoj situaciji.

- Imali smo u planu pet putovanja do juna, ali to sada nije moguće realizovati. Trenutno nemamo sadržaja za travel blogove, fotografije sa putovanja za društvene mreže, ali čitav svet je na pauzi. Trudimo se da podstičemo maštu i u svome domu oživljavamo iskustva koja smo sticali na brojnim putovanjima. Nedavno smo doveli plažu u svoju sobu i tu ideju podelili sa svojim pratiocima na društvenim mrežama - priča nam Saša, a Ana Marija dodaje:

- Sve je stalo i nije trenutak da se žalimo. Bezbednost je najvažnija i mi samoizolaciji pristupamo baš ozbiljno i zbog najmlađih i zbog najstarijih članova naše porodice. Kada sve prođe, biće prilike za druženje i nove destinacije. Sada mogu samo da kažem - ostanite kod kuće, biće vremena za sve!

Ostani kod kuće#štatiteško

Vreme u svoja četiri zida koriste da se posvete pravim stvarima. Za Ana Mariju i Sašu, početak 2020. je baš poseban – dobili su prinovu i nasmejana devojčica Nađa obasjava njihove dane i centar je njihovog sveta.

- Ja sam sa bebom bila u kući prvih 40 dana i to se spojilo sa ovom samoizolacijom. Imamo sreće da je naša bebica dobra i vesela. Naš životni stil jesu putovanja i želeli smo da sve troje odmah krenemo na put, ali to će sačekati. Sada uživamo u sitnicama i ritualima koji nas zabavljaju - objašnjava Ana Marija i ističe zašto im je jutro omiljeni deo dana:

- Jutarnja kafa za nas je poseban ritual. Tada nema televizora, interneta, već dok beba drema nas dvoje pijemo kafu i razgovaramo. Proteklih 14 godina za kuvanje kafe je bio zadužen Saša, a sada je kuvam ja i vidim da mu to baš prija. On je malo veća spavalica od mene i znači mu da ga sačeka skuvana kafa. Ovih dana pijemo Doncafé Strong, za dodatnu snagu i optimizam.

Saša otkriva i šta se to u jutrima promenilo od kada imaju Nađu, a čini ih dodatno posebnim.

- Kada se Nađa probudi pevamo joj naše omiljene pesme i sve troje zajedno igramo po kući. Nađa obožava to plesanje u našem naručju i kuću ispuni smehom.

Sever Evrope vs Šri Lanka

Dane u domu provode i tako što se prisećaju prethodnih putovanja, gledaju Instagram storije i ponovo proživljavaju najlepše trenutke. Ukus za destinacije im je potpuno različit.

- Švedska ili Estonija, severne evropske zemlje u kojim vam je sve novo, a sve tako poznato su moja omiljena mesta za obilazak - otkriva Ana Marija, dok je Sašin favorit na drugom kraju sveta:

- Volim toplije krajeve i uvek biram Šri Lanku. Ona je drugačija od svega, poslednja prava egzotika na svetu. Bili smo tamo dva puta – prvi put mi se uopšte nije dopalo, a drugi put sam se nepovratno zaljubio. Hrana, ljudi, atmosfera – sve me je opčinilo i baš tamo bih voleo da odvedem Nađu kada bude imala 5-6 godina i kažem joj: 'Ovo dobro zapamti!'

Ne potcenjute Srbiju

Iako je većini ljudi asocijacija na putovanje neka daleka, nepoznata zemlja, ovi profesionalni putnici obožavaju Srbiju. Čitavu su je obišli.

- Kada bi neko ograničio putovanja samo na jedan deo Srbije, uvek bih odabrala kraj u kojem živimo. Tu su Golubačka i Ramska tvrđava, manastir Tumane, Kladovo, Lepenski vir, Viminacijum… U našem kraju nikada vam ne može biti dosadno, ni zimi ni leti.

Za razliku od Ana Marije, za Sašu je Đavolja Varoš posebno iskustvo.

- Desetak godina planirali smo i pričali o tome da posetimo Đavolju Varoš - kao da je na Antarktiku. Konačno smo bili prošle godine i bilo je bolje od očekivanog!

Vole i Viminacijum i njega bi uvek preporučili za obilazak. Za ove dane samoizolacije, Viminacijum im je ponovo izbor i preporučuju sjajnu virtuelnu 3D turu po tom lokalitetu.

Kafa širom sveta, ali nijedna kao bakina

Koliko Ana Marija i Saša vole i uživaju u kafi potvrđuje i to što se našla u imenu njihovog bloga. I naravno, kafu su pili na svim meridijanima. Neke šoljice su im ostale u posebnom sećanju.

Za Ana Mariju to je kafa popijena na plaži Mirisa, na Šri Lanki, tokom letnjeg pljuska, a za Sašu ona najneobičnija.

- Kopi Luvak, kafa nastala u digestivnom traktu cibetki. Ima isti ukus i miris kao i druge kafe, ali činjenica kako nastaje daje joj posebnu draž. I najskuplja je kafa koju možete popiti.

I u Srbiji, u kojoj tradicionalno obožavamo kafu, imaju svoje favorite, za Sašu to je kafa na vrhu kanjona Uvac, a za Ana Mariju Novi Pazar broj je jedan i autentična domaću kafa spremljena na žaru.

Ipak jedna kafa je ispred svih.

- Najbolju kafu uvek popijemo kod moje bake. Da li je tajna u pripremi, šoljicama ili neverovatnim bakinim pričama – to još uvek nismo otkrili, ali joj nema premca! - poverava nam Saša.

Kada sve ovo prođe – pravac po kolica i u park

Posao travel influensera deluje primamljivo, ali Saša i Ana Marija otkrivaju da nikada nisu kod kuće. A i kada spoje desetak dana u domu i tada rade. Zato su sada odlučili da se posvete sređivanju svog životnog prostora i u njega ubace sitnice i detalje sa brojnih putovanja, za šta nikada nisu imali vremena.

Tabani ih "svrbe" i nadaju se da će majsku tradiciju ipak održati. Planirali su da kao i svake godine Ana Marijin rođendan proslave u Turskoj i da baš ta zemlja bude prva u koju će odvesti Nađu, jer smatraju da je to najviše baby friendly destinacija na svetu.

Ipak, pre svih planova, kada sve ovo prođe, prvo idu u kupovinu kolica za bebu i pravac parkić!

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još