Duguje mi 10 miliona evra

Divac i njegovi savetnici kriju i od mene i od mog finansijskog savetnika, a i od javnosti, finansijsku dokumentaciju o izmirenju obaveza. Zašto i zbog koga to rade, neka objasne javnosti. Da li to možda čine zbog svojih tajnih finansijera i/ili podstrekača? − pita se Đorđević 

"Rat" saopštenjima Vlada Divca i Vojina Đorđevića nastavlja se. Đorđević tvrdi da se upis osnivača u Registar Agencije ne može vršiti "na osnovu Ugovora o prenosu udela i odluke o osnivanju kojom se osniva novo na preduzeću koje postoji i koje je upisano u Registar još 2004. godine". Na taj način, Agencija za privredne registre je diskvalifikovana kao državna institucija koja je dužna da se pridržava odredbi Zakona o registraciji privrednih subjekata i pretvorena je u instrument za ostvarivanje želja pojedinaca ili grupa pod zaštitom države − kaže Đorđević i dodaje da je s Divcem, prilikom stupanja u partnerske odnose, zaključio Pismo o namerama i dve izmene tog pisma. Pismom o namerama predviđeno je da Vlade Divac postane vlasnik 30 odsto udela u "Voda vodi" za četiri miliona evra i 30 odsto, a u "Gorkom listu" za šest miliona evra. Ugovori o prenosu udela, koje su sačinjavala lica iz "Ces mekona", ne sadrže tačne podatke, pa su oba ugovora o prenosu udela prividni. Uz to, Vlade Divac nije do danas isplatio dogovoreni iznos, kaže Đorđević, ali ne objašnjava zašto je takav dokument uopšte sačinjen. 

Istovremeno, Đorđević priznaje da je, po dogovoru, za direktora imenovan savetnik Vlada Divca − Zvonimir Nikezić, inače direktor "Ces mekona". 

- Pozivao sam Nikezića i Divca da mi se omogući uvid u poslovanje preduzeća i da mi se dostavi dokumentacija koja se odnosi na plaćanja koja je Divac vršio u moje ime i za moj račun trećim licima, a koja bi se mogla smatrati kao izmirenje njegove obaveze prema meni. Ni Nikezić ni Divac nisu to uradili. Nameće se zaključak da Divac i njegovi savetnici kriju finansijsku dokumentaciju o izmirenju obaveza. Zbog toga što u momentu potpisivanja ugovora Vlade Divac nije izvršio plaćanje, u oba ugovora su ugrađene klauzule da će se nakon isplate, u roku od 10 dana, sačiniti neophodni dokumenti na osnovu kojih će se sprovesti upis Divca u Registar − kaže Vojin Đorđević. On podseća da, i pored činjenice da nije isplatio dug i da nisu urađene izmene osnivačkih akata, Divac i njegov savetnik podnose prijave za upis u Registar. Prijave podnete poslednjeg dana aprila, odnosno jula, Agencija je odbacila, jer nije bilo Đorđevićevog potpisa. 

- Sprovođenjem upisa Divca kao stopostotnog vlasnika "Voda vode" smatram da postoji osnovana sumnja da su ovlašćena lica u Agenciji izvršila krivično delo. Tek sada se objavljuje da je "Si&Si group" još 24. avguista ove godine smenila Zvonimira Nikezića s mesta direktora "Voda vode". Dakle - nastavlja Đorđević - Agenciji za privredne registre je u momentu donošenja odluke o upisu Divca sa 100 odsto udela u preduzeću "Voda voda” bila poznata i činjenica da je registraciona prijava od 11. oktobra podneta od neovlašćenog lica. Tražim da Agencija za privredne registre javno objavi na osnovu kog propisa ili čijeg ovlašćenja je odbila da prilikom upisa Divca u Registar primeni odredbe važećeg Zakona o regisitraciji privrednih subjekata − kaže Vojin Đorđević.

("Pregled")

Pogledajte još