NIJE TRENUTAK ZA ISCRPLJIVANJE ORGANIZMA: Restriktivni režim ishrane može da naruši imunitet

Sad nije vreme za dijete, brojanje kalorija i iscrpljivanje organizma napornim treninzima. Jer, pod pretnjom infekcije virusom korona to može drastično da smanji mogućnosti organizma da se bori sa zarazom.

Pofesor dr Jagoda Jorga, dijetoterapeut, kaže da odricanje od hleba i žitarica, ribe, mesa i mlečnih proizvoda ozbiljno narušava imunitet i dovodi do lakšeg prodora infekcija.

- Naročito je opasno isključivanje ugljenih hidrata - hleba, žitarica, skrobnog povrća i voća, a to se preporučuje u većini dijeta koje imaju za cilj da se smanji telesna težina - kaže profesorka Jorga.

- Ovo su strahovito važne grupe namirnica, jer sadrže bitne hranljive materije, kao što su dijetska vlakna, koje služe za ishranu crevnih bakterija koja su centar dobrog imuniteta. Posebno su važna dijetska vlakna iz integralnog hleba i testenina, jer ove namirnice sadrže značajne vitamine, minerale i antioksidanse koji su ključni u borbi protiv infekcija.

Profesorka Jorga je po pitanju režima ishrane vrlo kategorična: "svaka stroga eliminaciona dijeta je - loša. Pogotovo ona koja znači post "na vodi":

- Tokom uskršnjeg posta, mnogi će poslednju nedelju jesti isključivo namirnice pripremljene na vodi - kaže dr Jorga.

- To znači da se masovno jede testenina sa šećerom ili džem sa hlebom, što je veoma siromašna ishrana i može ozbiljno da naruši zdravlje i inače, a sada je dodatna nepovoljna okolnost to što smo u epidemiji kovida 19. Zato sam protiv strogih dijeta i radikalnog isključivanja konkretnih grupa namirnica. To je opravdano samo u slučaju nužde, kada je za kratko vreme potrebno postići gubitak kilograma. Ali, i tada dijeta mora da se sprovodi pod stručnim nadzorom.

Ipak, dr Jorga napominje da je post dobar izbor načina ishrane, ali pod konkretnim uslovima:

- Ako post podrazumeva ribu na trpezi četiri do pet puta nedeljno, tofu sir i sojino mleko kao zamenu za mlečne proizvode, tada apsolutno može da zadovolji sve nutritivne potrebe. Uz to, ako se redovno jede i pasulj, sočivo i domaća boranija "puterica" nema bojazni zbog narušavanja odbrambenih snaga organizma. Za one kojima je riba skupa, ishranu mogu da upotpune i sa dosta sardine i luka.

Kada određena bolest zahteva drugačiji način ishrane, to bi svakako trebalo da se sprovodi.

- Oni koji su na dijeti zbog dijabetesa ili neke druge bolesti, a hrane se izbalansirano, odnosno unose sve grupe namirnica u određenoj količini, mogu slobodno da nastave tako da jedu, jer to je dovoljno da se u organizam unesu sve potrebne hranljive materije - kaže dr Jorga.

Savremene domaćice su se izveštile u pravljenju hleba bez kvasca, međutim, kako kaže prof. dr Jagoda Jorga, takav hleb nema veliki hranljivi potencijal:

- Hleb bez kvasca hranljivo nije dobar. Jer, hleb je namirnica koja se pravi od brašna, vode, malo soli i obavezno kvasca. I tako treba da ostane. Kvasac je izuzetno dobar, jer sadrži jedinjenja i vitamine značajne za imunitet. Osim toga, kvasac kada se doda brašnu pomaže da se struktura dijetskih vlakana promeni na način da budu bolje upotrebljiva za naše crevne bakterije.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još