Uhapšeno petoro osumnjičenih za napad u Danskoj

KOPENHAGEN, 29. decembra 2010. (Beta-AFP) - Pet osoba osumnjičenih za pripremanje terorističkog napada na danski list Jilands-Posten, zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, uhapšeno je u Danskoj i Švedskoj, saopštile su u sredu obaveštajne službe te dve zemlje.

"Danska obaveštajna služba (PET) uhapsila je danas četiri osobe umešane u pripremanje terorističkog napada u Kopenhagenu", navela je ta služba.

Istovremeno, švedska tajna služba objavila je da je u toj zemlji u okviru iste istrage uhapšena peta osoba. PET je precizirao da su meta napada bile prostorije Jilands-Postena, koji je i ranije dobijao slične pretnje.

"Hapšenja su sprečila neposredan teroristički napad u kojem bi više osumnjičenih upalo u zgradu tog lista i pokušalo da ubije što je više moguće ljudi", naveo je PET.

Uhapšeni su jedan državljanin Tunisa (44), državljanin Švedske poreklom Libanac (29) i švedski državljanin čije poreklo nije navedeno (30). Četvrta uhapšena osoba je Iračanin, precizirao je PET. Osumnjičeni uhapšen u Švedskoj navodno je švedski državljanin poreklom iz Tunisa (37).

Pogledajte još