PATRIJARH IRINEJ POSLAO PORUKU VERNICIMA: Učiniti sve da se podrže napori zdravstvenih radnika

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej istakao je u poslanici da se ovaj Uskrs dočekuje i slavi u teškim uslovima zbog pandemije koronavirusa i da se mora učiniti sve da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

- Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće - upitao je patrijarh.

Navodeći da se ove godine Uskrs dočekuje i slavi "u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekali i slavili", patrijarh je istakao da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

- Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti - istakao je patrijarh. On je vernike SPC pozvao da se mole Bogu, učestvuju u liturgiji i kaju se za svoje grehe i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

- Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi! 'Smiri se, gordi čoveče' - poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena - navodi se u poslanici.

Patrijarh je poslanicu završio tradicionalnim uskršnjim pozdravom "Hristos vaskrse".

Izvor: FoNet
Foto: Televizija Hram - YouTube/Printscreen

Pogledajte još