ZAŠTITITE KUPATILO OD BAKTERIJA: Čak i kada se redovno čisti u njemu se nalazi 3,2 miliona mikroba

Bez obzira na to što ga detaljno perete jednom sedmično, u prosečnom kupatilu se nalazi oko 3,2 miliona bakterija, pokazuju istraživanja.

Sa lošim navikama ove bakterije mogu da se prošire svuda po kući i tako da ugroze zdravlje, pogotovo kod osetljivih osoba, koje iz određenih razloga mogu da imaju slabiji imuni odgovor.

Stoga je sastavljena lista postupaka koje bi trebalo da prestanete da praktikujete kako bi se umanjio negativan uticaj ovih mikroorganizama.

Izbacite mrežasti sunđer

Mrežasti sunđer je dobar samo kada je nov. On dobro odstranjuje mrtve ćelije sa kože, ali ih i zadržava na sebi. Kada ga ostavite u kupatilu nakon kupanja, na njemu se bakterije samo umnožavaju. Možete ga potpuno izbaciti iz upotrebe i umesto ovog sunđera dva puta nedeljno koristiti piling celog tela.

Obavezno perite i leđa

Pri svakodnevnom tuširanju mnogi preskaču pranje leđa, temeljnije pranje stopala i predeo iza ušiju. Zato ovi delovi tela mogu da budu rasadnici bakterija.

Četkicu samo na suvo

Kupatilo svakako nije najčistiji deo doma. Zato ni četkicu za zube ne bi trebalo ostavljati na lavabou ili mašini za veš. Nađite suvo mesto na polici gde ćete držati četkicu za zube i zamenite je svaka tri meseca.

Bez mobilnog u toalet

Čak 90 odsto ljudi svoje telefone unosi u kupatilo. To praktično znači da sve bakterija koje se nalazi u kupatilu, mogu da se nađu i na telefonu, koji se veoma često stavlja i na trpezarijski sto prilikom jela.

Sušite peškire

Buđ i bakterije čine kupatilo najprljavijim mestom u kući. Zbog toga tamo ne bi trebalo držati mokre peškire. Posle kupanja iznesite peškir iz kupatila, okačite ga na nekom mestu gde će se osušiti, najbolje na svežem vazduhu.

Na ve-ce šolji najduže 15 minuta

Čitanje knjige na ve-ce šolji, igranje igrica ili jednostavno samo dugo sedenje nije zdravo. Prema istraživanjima, ovo je nezdravo, jer dodatni pritisak stvara hemoroide koji mogu dovesti do krvarenja. Ako imate problema sa zatvorom potražite pomoć lekara.

Spuštajte poklopac

Vrtlog vode iz vodokotlića zna često da se rasprši u vazduh. Bakterije iz ve-ce šolje tako se prenose na peškir, lavabo, sapun, četkicu za zube. Zato uvek prilikom puštanja vode spuštajte poklopac na šolji.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još