Posao za 2.300 radnika

Za ovu namenu u idućoj godini iz budžeta gotovo dvostruko više novca. Očekuje se da stalan posao ove godine dobije oko 500 lica

U 139 projekata kojima se realizuju javni radovi od interesa za Srbiju u ovog godini iz budžeta je već uloženo 213,3 miliona dinara, a zahvaljujući njima angažovano je oko 2.300 inače teže upošljivih i lica koja su već duže vreme na spisku nezaposlenih. 

Za ovu godinu preostalo je još 40-ak miliona iz budžeta za drugi krug, ali s obzirom na veliki broj prijava, i Ministarstvo će iz svog budžeta za ove namene izdvojiti nešto sredstava, s tim što bi već naredne godine za finansiranje javnih radova na raspolaganju bilo gotovo dvostruko više budžetskog novca, istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja državni sekretar Vladimir Ilić. Podsetivši da su javni radovi, s kojima se prvi put počelo lane, jedna od aktivnih mera politike zapošljavanja koja ima upravo za cilj zapošljavanje teže upošljivih lica i onih koji su već duže vreme u evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja. Ove godine javni radovi su u punom zamahu, kaže Ilić, i očigledno su već uveliko prepoznate sve njihove prednosti, kako u realizaciji poslova od društvenog interesa tako u otvaranju novih radnih mesta. To potvrđuje i činjenica da je 2006. bilo prijavljeno ukupno 298 projekata za javne radove u šest okruga Srbije, a u ovoj godini pristigle su 854 prijave za 24 okruga, teške čak 2,2 milijarde dinara, dakle, i deset puta vrednije od raspoloživih sredstava u ovogodišnjem budžetu za te namene. 

Najveći broj javnih radova, prema Ilićevim rečima, realizovan je u komunalnoj infrastrukturi, oblasti ekologije i u socijalnoj zaštiti, a prilikom odobravanja projekata, kao i do sada, i ubuduće važiće isti kriterijum − stepen nerazvijenosti regiona s istovremeno velikim brojem nezaposlenih. Ilić je takođe naveo da se budžetska sredstva za finansiranje javnih radova koriste isključivo namenski − za zarade lica koja su uključena u ove radove, kao i za razne vrste troškova, poput prevoza, socijalne zaštite i bezbednosti na radu, obuke, a sa 10 odsto odobrenih sredstava pokrivaju se troškovi izvođenja samih radova. Inače, najveći deo do sada odobrenih budžetskih sredstava odnosi se na projekte u užoj Srbiji − 93 finansira se sa više od 143,6 miliona dinara, a najmanje je onih s područja Beograda. Podsećajući na iskustva nekih drugih zemalja u organizovanju javnih radova, poput Hrvatske, Slovenije i Nemačke, u kojima je svako peto lice koje je bilo angažovano u ovim radovima dobijalo i stalan posao, Ilić očekuje da će na taj način do radnog mesta i kod nas doći oko 500 ovih lica.

("Pregled")

Pogledajte još