Kćerka pokojnog Kačinjskog želi istragu

VARŠAVA, 30. decembra 2010. (Beta) - Marćin Dubjenjecki, muž i advokat Marte Kačinjske, kćerke pokojnog predsednika Poljske, sprema se da u njeno ime podnese krivičnu prijavu da predsednik Leh Kačinjski 10. aprila u Smolensku nije poginuo u običnoj avionskoj nesreći, već da je na njega izvršen atentat.

"Želeo bih da se na jednog od 96 putnika TU154, konkretno predsednika Poljske primeni član 134 krivičnog zakona po kome bi se istražili svi uzroci nesreće i potvrdio ili isključio atentat na njega", kazao je Dubjenjecki, javljaju danas poljski mediji.

Dubjenjecki je kao advokat Marte Kačinjske objasnio da izgleda da nije zadovoljavajuća zvanična istraga te avionske nesreće koju niko od 96 ljudi na palubi nije preživeo a u kojoj je Poljska izgubila pored predsednika i prve dame i deo državne i vojne elite.

"Postavlja se pitanje da li bi bilo potrebno da se podnese krivična prijava da je na predsednika Poljske možda izvršen atentat", rekao je Dubjenjecki sinoć poljskoj televiziji TVN.

Prema članu 134 krivičnog zakona Poljske onome ko izvrši atentat na njenog predsednika preti kazna od najmanje 12 maksimalno 25 godina zatvora.

Pogledajte još