POLICIJSKI ČAS KAO PREPREKA LJUBAVNICIMA: Da li je vanredno stanje poseban test za parove u tajnim vezama?

Ako bismo pokušali da zaključimo kome je najteže poslednjih mesec dana, gotovo sigurno bismo pogrešili, jer vanredno stanje ne pada lako ni deci ni roditeljima, ni mladima ni starima, ni zaposlenima ni onima koji su bez posla ostali... Ali ukoliko bismo priču suzili na parove, možda bismo imali osnova da se zapitamo da li kraj pandemije kovida 19 najviše odbrojavaju ljubavnici? Tu mislimo na one čija je veza tajna, jer imaju svoje porodice i obično im je za susret potreban dobar alibi. A gde pronaći opravdanje sada kada nam se dani dele na ograničenu slobodu do policijskog časa i totalnu zabranu kretanja? Kako smisliti način i pronaći bezbedno vreme za iskradanje iz svojih ličnih života, da bi se proveo zajednički trenutak? Koliko uz strah od zaraze ljubavnici imaju i taj dodatni - da ako i uspeju da se vide, time ne ugroze zdravlje članova svoje porodice, kojima će se ponovo vratiti posle tajnog ljubavnog sastanka?

Znači li to istovremeno i da će ovo stanje biti neplanirani šlagvort da se izvuku pouke o takvoj vezi? Hoće li preživeti samo one u kojima ne postoji čista strast, već i ljubav?

Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut, kaže da je ovo svakako test za ljubavnike.

- Nikome nije lako u ovakvim trenucima, jer svi brinu da ne dobiju ili ne budu prenosioci virusa, ali parovi koji kriju vezu sada imaju i dodatne brige - kako da se bezbedno vide i kako da se vide uopšte - kaže psiholog.

- A ovo definitivno nije situacija u kojoj bilo kakva bezbednost može da se garantuje.

Vanredno stanje nas je sve zateklo, čak iako smo mogli da naslutimo da će biti uvedeno onda kada je broj zaraženih korona virusom počeo vrtoglavo da raste u zemlji i čitavom svetu. Zatečeni su sigurno bili i parovi koji su se ranije viđali u "izolaciji", a onda se dogodilo to da smo na izolaciju svi pozvani, jer je kovid 19 otišao predaleko. Neki od nas su morali u karantin, u samoizolaciju, neki su, nažalost, stigli i do bolničkih postelja, a svima ostalima je preporučeno da minimalizuju socijalne kontakte i to do policijskog časa posle kojeg je izlazak iz kuće strogo zabranjen. Zatvoreni su kafići, restorani, hoteli... Sva mesta za druženja. Tako je ljubavnicima uskraćeno i vreme i mesto za susret. Šta sada?

- Mnogi, verujem, i dalje iznalaze način da se vide, ali realno, za to je potrebno uložiti i napor i rizikovati i imati jaku volju i biti maštovit. Lakše je onima koji, recimo, rade zajedno i njihove firme i trenutno posluju, pa mogu da se sretnu bar na radnom mestu i eventualno pre ili posle toga. Bar nakratko. Najlakše i najteže je komšijama, jer su blizu, pa mogu da se vide, ali opet je to najrizičnije ukoliko znamo da se nalaze u tajnoj vezi, da imaju svoje supružnike i možda decu. A najteže je onima koji žive u drugim gradovima, ili još gore zemljama. Gotovo je nemoguće da organizuju viđanje, jer su u prvom slučaju ograničeni policijskim časom, a u drugom i nemogućnošću da se pređe granica - navodi psiholog.

Zato bi, dodaje sagovornica "Života plus", telefon mogao da bude usijan od poruka dvoje ljubavnika koji tekstom, fotografijama i stikerima pokušavaju da nadomeste nemogućnost ili ograničenu mogućnost fizičkog kontakta.

- Tako im je uostalom i bezbednije, jer verujem da je većini njih na umu da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice, tako što će minimalizovati susrete sa drugima, a tu je onda i, koliko god to surovo zvučalo, sastanak sa ljubavnikom/ljubavnicom. Jer i ta osoba ima porodicu, pa je u ovom kontekstu broj eventualnih prenosnika virusa znatno uvećan - kaže stručnjak.

Sada kada svi nosimo maske na licu iz predostrožnosti, zarad zdravlja, da li su pale “maske” onih koji su ih, pre ovog stanja, nosili da bi sakrili preljubu, neiskrenost, nefer odnos prema porodici? Sigurno da jesu, ili bi mogle da padnu. Jer okolnosti su zaista vanredne. Tenzije se osećaju na svakom koraku. U svakom domu. A tamo gde je pre ovog već postojao nezdrav temelj, sigurno je da je napetost još izraženija i da kuća samo što se nije srušila.

- Ljudi su zabrinuti za svoje zdravlje i zdravlje najbližih, ali su i nervozni zbog posla, novca, nemogućnosti da se bave stvarima koje su planirali i na koje su navikli. Zabrinuti su za sutra, jer je strah od neizvesnosti ono što nas okupira ovih dana. E sad zamislite kada uz to imate i neiskrenost u braku. Vi ste taj koji vara ili vas vara partner. Navikli ste da "hvatate krivine" i tako uspevali da održite odnos pun laži, odlažući momenat za suočavanje, oči u oči. Međutim, sada je to teško izvesti, jer kod kuće provodimo daleko više vremena nego što smo ranije. Verovatno najduže nego ikada pre. Logično je da nervoza postane još izraženija, netrpeljivost sve prisutnija, da se svakodnevno dešavaju svađe i uvrede, pa i, nažalost, fizički obračuni. Pokušaj viđanja sa ljubavnikom/ljubavnicom u svemu tome može da bude kao privremeni lek za opštu nervozu, ali i okidač za razvod braka koji se do sada klimao, ali je, ipak, opstajao - objašnjava Vickovićeva.

E tu se dolazi do suštine - da li je ovo stanje povod za kraj loših bračnih zajednica ili površnih ljubavničkih odnosa? Šta ako se sada zapravo iskristališe situacija, pa se ispostavi da je ljubav jača u tajnoj vezi? Sagovornica smatra da to može lako da se dogodi, jer smo tokom svake krize više usmereni ka sebi, razmišljamo na drugačiji način, bavimo se svojom unutrašnjošću dublje, a u njoj piše i šta stvarno osećamo. A sada imamo vremena za "čitanje".

- Možda ćemo tako čitko pročitati da stvarno volimo osobu sa kojom se nalazimo u zabranjenoj/tajnoj/paralelnoj vezi. Pa ćemo, kada sve ovo prođe, odlučiti da sklonimo drugu stolicu i od sada sedimo samo na jednoj. Koliko god nam teško bilo, stavićemo tačku na brak u kojem očito nismo bili srećni, čim smo varali. Shvatićemo do čega nam je stalo i promeniti listu prioriteta - kaže psihoterapeut.

Ili ćemo, nastavlja sagovornica, otvoriti oči i srce, pročitati da je paralelna veza koju smo imali nešto što nas remeti, ne prija nam, a da prema osobi sa kojom smo se tajno viđali ne osećamo ništa ili je bar to ništa u poređenju sa ljubavlju prema bračnom drugu.

- Tako ćemo raščistiti odnose, raskinuti sa ljubavnicom/ljubavnikom i posvetiti se braku. Pokušati da izgladimo stvari, potruditi se da budemo bolji partner, da se više bavimo porodicom, da povratimo iskrenost i strast u kući - kaže sagovornica i poručuje da iskoristimo ovo vreme da izlistamo svoje prioritete.

Možda zvuči nerealno idilično, ali nije. Jer kriza je uvek okidač da, dok se menja svet, mi promenimo sebe i lične odnose. Pa zašto to ne bi bilo u korist ljubavi?

Kada se završi vanredno stanje, svako od nas će pokušati da se što pre vrati u normalne tokove života, ali pitanje je da li ćemo u tome uspeti - kaže sagovornica.

- Čini mi se da posle ovoga mnogo toga više neće biti isto, pa tako ni odnos prema ljudima koji su nas okruživali i za koje smo bili ubeđeni da su nam važni ili, naprotiv, prema kojima se nismo lepo ponašali. Mislim da ćemo u mnogo čemu morati da krenemo od nule, što možda i neće biti tako loše - smatra psiholog.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još