Koncert Radeta Šerbedžije

Glumac, pesnik, pevač, stari momak sa šeširom. Šmeker i gospodin – Rade Šerbedžija ganuo je publiku u Sava centru. Tradicionalni prednovogodišnji koncert na minus deset stepeni u ledenom Beogradu zagrejao je publiku.

Rade je izašao oko 21 čas na binu, i odmah na početku izvinio se zbog nesporazuma oko vremena. Naime, na karti je pisalo da koncert počinje u 20, a na plakatima i svim ostalim obaveštenjima u 21.

Koncert je otvorila pesma sa istoimenog albuma “Ponekad dolazim, ponekad odlazim”.

Album je snimljen u Los Anđelesu, nakon dovogodišnje saradnje sa Miroslavom Tadićem, a Šerbedžija se ovog puta našao u ulozi autora većine pesama.

Veče se nastavilo recitovanjem ”Filipa Kljajića 32”. Zatim je Šerbedžija sišao među publiku i posvetio joj osećajnu “Imam jednu pesmu za tebe”.

Ono što je posebno u ovom koncertu je da svaku pesmu koju vam Šerbedžija “ispriča” možete tačno da zamislite. Ređaju se reči, a tako se nižu i slike, ljudi, događaji… Sve one situacije u kojima ste bili ili jeste - ljubav, raskidi, patnje, sreća zbog nečijeg prisustva…

Svetla se često pale i osvetljavaju publiku. Šerbedžija može da vidi svako lice, svaku reakciju i trzaj. Može da peva svima ili da se obrati nekom ponaosob.
Sledi i malo muzičko putovanje u Makedoniju i Italiju…

Ne treba zanemiriti ni New Cinema bend koji ga je pratio (April Guthrie, Roy Estrada, Christopher Garcia i Kristian Terzić).

Poseban ugođaj ipak činio je magičan duo – fenomenalni Miroslav Tadić na akustičnoj gitari i Rade Šerbedžija.

Renomirani glumac poznat po svetskim ulogama i saradnji sa najvećim holivudskim imenima poput Vanesse Redgrave, Phillip Noyce ili Tom Cruise poznat je i po čitanju poezije kao i pozorišnim predstavama. Svoju veliku kreativnu energiju ove godine uložio je u novi projekat i pokrenuo teatar “Ullysses” u Puli koji je premijeru doživio s predstavom “Kralj Lear” na Brionima pod režiserskom palicom njegove supruge Lenke.

Bilo je simpatično što je Šerbedžija sve vreme sa publikom na – Ti. Nema nikakvih prepreka, nema stida ni zadrške. Čitav koncert nije bio puko izvođenje pesama već druženje i razgovor, poveravanje i pričanje priče.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još