Recepti iz karantina: Zvezdana pizza Ane Lović

Šta smo kuvali u proleće 2020.

U sklopu akcije: RECEPTI IZ KARANTINA - Šta smo kuvali u proleće 2020, Ana Lović poslala nam je recept za zvezdanu pizzu.

- Zvezdana pizza oduševiće vas izgledom, ali i finim, pomalo krekerastim ukusom - rekla je Ana.

Ana Lović

Sastojci:

- 300 g brašna
- kesica suvog ili pola svežeg kvasca
- 110 ml mleka
- 15 g šećera
- 5 g soli
- 1 jaje
- 25 g maslaca

Za premazivanje:

- 1 jaje

Sastojci za fil:

- 100 g mozzarele ili nekog drugog topivog sira
- 2 kašike kečapa (ili pavlake)
- šunka, kulen, pečurke...

Priprema:

Zagrejati mleko pa mu dodati kvasac i šećer. Pokriti i pustiti 10 minuta da se aktivira. U posudu za mešenje prosejati brašno i napraviti udubljenje u sredini. Po obodu posuti so, a u udubljenje nadošli kvasac i jaje. Promešati varjačom. Mešenje nastaviti rukom. Dodati kockice hladnog maslaca i nastaviti mešenje desetak minuta. Pokriti i pustiti da naraste (oko 1 ipo sat). Izručiti naraslo testo na pobrašnjeni sto i formorati rukom u oblik diska. Prebaciti na papir za pečenje i razviti krug prečnika 30 cm. Namazati kečap ili pavlaku po želji, u obliku prstena između zareza i zvezdasto u uglove koji će se saviti. Filovati po želji. Ja sam stavila Iriški kačkavalj, šunku, suvi vrat, čajnu kobasicu i pečurke isečene na tanke listiće. Ukoliko volite papriku, mladi luk ili masline, možete ih dodati. Sledi oblikovanje isečenih delova. Saviti ih jedan prema drugom kako bi se formirali trouglovi. Saviti jednu stranu do pola, premazati jajetom, saviti suprotnu stranu i blago pritisnuti da se zalepi. Ponoviti sa ostalim isečenim delovima. Sada saviti unutrašnje trouglove preko fila. U sredinu staviti metalni sekač za krofne obložen papirom za pečenje da bi se održao oblik. Ostaviti 30 minuta da naraste. Premazati jajetom i posuti susamom ili rendanim sirom. Pizza se peče prvih 10 minuta na 180 stepeni, a zatim još 15 minuta na 170 stepeni. Ako vidite da prebrzo dobija boju pokrijte je papirom za pečenje. Pre sečenja je pustiti da se prohladi 5 minuta.

Postupak pripreme:

Kako mnogi od nas koriste vreme provedeno u karantinu da nauče, obnove ili usavrše kulinarske veštine - odlučili smo da napravimo kolekciju recepata naših čitalaca iz proleća 2020. Po ukidanju vanrednog stanja naš stručni žiri sastavljen od profesionalnih kuvara i javnih ličnosti - odabraće 10 najboljih koji će predstaviti svoja jela na konferenciji #FoodTalk2020 gde ćemo proglasiti pobednika i podeliti vredne nagrade!

Pošaljite nam i vi svoj omiljeni recept iz karantina i osvojite vredne nagrade!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još