Tražimo ambasadore izvoza

U Evropi samo Albanija ima manji izvoz po glavi stanovnika od Srbije

Veće zapošljavanje i povećanje izvoza su prioriteti svih prioriteta srpske ekonomije, a Vlada Srbije će već do kraja godine izaći s radnom verzijom dugoročne izvozne strategije, najavio je juče potpredsednik vlade Božidar Đelić, ocenjujući da je "izvoz patriotizam 21. veka". Na prvom samitu srpskih izvoznika u beogradskom "Hajatu", u organizaciji Privredne komore Srbije, Đelić je poručio izvoznicima da se udruže i bolje organizuju i nateraju vladu da se bavi njihovim problemima. U svakom slučaju, potreban je plan, a strategija izvoza bi trebalo da kaže šta hoćemo, a šta možemo, jer ne može se ići na sva tržišta frontalno, nego izabrati ona na koja se može izvoziti više. 

Vlada Srbije će uskoro preduzeti mere za podsticanje izvoza, a u planu je spajanje Fonda za razvoj i Fonda za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova i njihova dokapitalizacija u vrednosti od 50 miliona dolara, kao i ukidanje carina za uvoz investicione opreme, objasnio je Đelić na samitu koji je okupio preko 200 privrednika. Dodao je da će vlada ispuniti i jedan od najglasnijih zahteva izvoznika - da diplomatija bude u službi privrede, tako što će Ministarstvo ekonomije imenovati privrednike kao promotere srpske privrede u ambasadama širom sveta. Srbija je na začelju liste evropskih izvoznika, a po glavi stanovnika manje izvozi samo Albanija. Srpski izvoz je tako 72 puta manji nego holandski, upozorio je Đelić i naveo da se ove godine očekuje da vrednost izvoza bude 8,7 milijardi dolara, a da će spoljnotrgovinski deficit biti 15 odsto bruto društvenog proizvoda, što je oko 30 odsto više nego prošle godine. Po njemu, osnovni problem je to što grupa od 50 najvećih izvoznih preduzeća u Srbiji ujedno predstavlja i najveće uvoznike. 

Ministar za trgovinu i usluge Predrag Bubalo rekao je da bez strukturnog prilagođavanja srpskih preduzeća zahtevima inostranog tržišta, do kojeg još nije došlo, nije moguće povećati izvoz, dodajući da se priprema sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Belorusijom, Ukrajinom i Turskom. Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević je kao podsticajnu meru predložio ukidanje obavezne rezerve za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje, kao i da određeni projekti u poljoprivredi, kao što je izgradnja sistema za navodnjavanje, imaju prioritet u Nacionalnom investicionom planu (NIP). Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić naglasio je da se monetarnom politikom čuva niska stopa inflacije, koja pogoduje svima, pa i izvoznicima, odgovarajući tako na primedbu privrednika koja se najčešće čula - da je najveća prepreka izvozu apresijacija dinara preko politike deviznog kursa.

("Pregled“)

Pogledajte još