POZITIVNE NA TESTU: U Americi dve mačke zaražene virusom korona

Vlasnike kućnih ljubimaca dugo je brinulo da li oni mogu oboleti od virusa korona, ali sada je potvrđeno: domaće mačke mogu biti zaražene i pokazavati simptome virusa korona, prenosi Bi-Bi-Ci.

Kako je navedeno, dve mačke kućni ljubimci u državi Njujork bile su pozitivne na testu na koronu, nakon što su pokazale blage respiratorne tegobe, saopštili su Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dve mačke nisu bile kod iste porodice. Nije potvrđeno da je iko od ljudi koji su živeli sa prvom mačkom bolestan od virusa korona, pa se smatra da ga je mačka dobila od člana domaćinstva koji je bio bez simptoma ili od nekoga izvan njihove kuće.

CDC i USDA pozvali su ljude da ne napuštaju svoje ljubimce, jer, kako je istaknuto, "nema dokaza da kućni ljubimci imaju ulogu u širenju virusa u SAD". Umesto toga, oni preporučuju držanje mačaka u zatvorenim prostorima gde je to moguće.

Ovo nisu prve životinje u SAD koje su zaražene virusom korona. Ranije je tigar u zoološkom vrtu u Njujorku bio pozitivan na testu na koronu.

Takođe, jedna mačka u Hong Kongu je krajem marta bila zaražena virusom korona, ali nije pokazivala simptome.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još