RIZNICA ZDRAVLJA: Crveni grejpfrut - blagodet za organizam

U ovom plodu pomalo oporog ukusa nalazi se veliki broj vitamina i blagodeti za organizam. Ukoliko jedete ovo voće barem 2 puta nedeljno, organizam će vam biti zahvalan.

Izraelski naučnici su ustanovili da je konzumiranje jednog grejpa na dan, posebno crvenog veoma korisno u sprečavanju razvoja srčanih bolesti.

Dajući pacijentima sa srčanim bolestima iz grupe pod nadzorom svakodnevno po jedan grejp, lekari su utvrdili da je kod njih nakon određenog vremena znatno smanjen nivo holesterola u odnosu na grupu pacijenata koji nisu konzumirali crveni grejp.

U istraživanju je učestvovalo 57 pacijenata muškaraca i žena, čiji su rezltati krvni ukazivali na povišene vrednosti holesterola. Osim toga, ustanovnljeno je da pozitivno utiče i na smanjenje triglicerida. Istraživači navode da je crveni grejp mnogo uspešniji u lečenju ovih stanja od žutog.

Veruju da su za ovakve rezultate odgovorni antioksidansi kojima obiluju plodovi grejpa, ali ne isključuju ni mogućnost da crveni grejp sadrži za sada nepoznate hemijske sastojke odgovorne za smanjenje triglicerida.

Evo koje zdravstvene korosti možete imati ako redovno konzumirate grejp:

Crveni grejp je vrlo bogat hranjivim materijama, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj ishrani. Zbog toga se često koristi u dijetama.

Istraživanjima je dokazano da limonoid koju sadrži grejp, sprečava formiranje tumora da pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, raka u ustima, raka debelog creva i želuca.

Limonin ima veliku bioraspoloživost i dugo se zadržava u organizmu, pa zato deluje antikancerogeno.

Obiluje vitaminom C, a sadrži još i likopen, limonoid, naringenin, vlakna i jednostavne šećere. Osim tih sastojaka bogat je vitaminima A, B, D, E i K, kao i mineralima kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, cinka, bakra i gvožđa.

Grejpfrut pomaže u prevenciji i borbi sa dijabetesom. Tajna njegove snage leži u naringeninu, antioksidantu koji tom voću daje gorak ukus. Prema tvrdnjama stručnjaka spomenuti antioksidant može da ima jednak učinak kao dva postojeća leka koja se koriste u slučajevima dijabetesa tipa 2.

Naringenin jednostavno rečeno poboljšava osetljivost tela na insulin. Dijabetes se javlja kada telo nije u stanju da proizvede dovoljno hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Znajući tu činjenicu postaje jasno zašto je grejpfrut pravi saveznik u borbi sa dijabetesom.

Naringenin ujedno pacijentima pomaže da održe zdravu telesnu težinu što je naročito važno u samim tretmanima kod dijabetesa.

Izvor: Stil.kurir.rs/Narodnilijek.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još