VLADA REPUBLIKE SRBIJE POPUSTILA MERE U BORBI PROTIV KORONE: U ponedeljak se otvaraju teretane, frizerski saloni i pijace

Od ponedeljka 27. aprila dozvoljen je rad pijaca u zatvorenom prostoru, teretana, frizerskih salona, fintes centara, uz korišćenje zaštišne opreme, ali i dodatno pojačanu dezinfekciju.

- Na današnjoj sednici odlučeno je o popuštanju mera. Od ponedeljka 27. aprila dozvoljen je rad pijacama, frizerskim, kozmetičkim salonima, teretanama. Oni moraju da koriste zaštitne maske i rukavice. Zabrana kretanja počinje danas od 18 časova i traje do ponedeljka u 5 ujutru. Penzioneri će od sledeće nedelje imati jedan sat od 18 časova do 1 ujutru, a počeće i međugradski saobraćaj - saopštio je epidemiolog Predrag Kon.

Ne očekuje se da će do leta apsolutno sve mere biti ukinute, rekao je danas epdemiolog Predrag Kon. Ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u svom maksimumu i dalje se spušta, rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi voleo da smo danas imali oko 100 zaraženih umesto 207, ali da smo prvi put danas spustili broj zaraženih ispod šest odsto pošto smo imali skoro 1.000 testiranih više nego prethodnog dana.

Na pitanje kada će biti nastavljeni sportski događaji, sa ili bez publike, Kon je rekao da ćemo imati postupno popuštanje mera, ali da će ostati još zabrane javnih okupljanja, što će trajati u zavisnosti od situacije.

- Za sada još važi i policijski čas i sve mere zabrane javnog okupljanaj kao i do sada, a postupno povećavanje broja onoga što će biti dozvoljeno verovatno će se odnositi na zatvoreni prostor, to je sve što će struka saopštavati. Iz toga će se izvlačiti zaključci vezani za ponašanje i po prvom i drugom pitanju.

Kon kaže, što se sporta tiče, tu je neophodno vraćati postepeno sportiste u trening i razmišljati o publici.

- Mi moramo da imamo situaciju kada je virus se spustio do te mere ili da ne beležimo njegovu aktivnost uopšte, a to se tek može očekivati preko leta, a pre toga je malo verovatno da će se to dogodiiti. Ali dotle će se vraćati život.

Kada se skinu mere, onda će se davati preporuke, ali će ostati zabrane javnog okupljanja, kazao je Kon.

Vakcinacija protiv korona virusa neće biti obavezna za sve, a prioritet će imati stariji građani i hronični bolesnici, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i dodao da će vakcina protiv Kovida 19 u Srbiji najverovatnije biti dostupna za oko godinu dana.

Kon je rekao da će se procena u vezi sa vakcinacijom doneti na osnovu situacije u trenutku kada vakcina bude dostupna, kao i na osnovu procene imuniteta, sprovedenih istraživanja i niza drugih okolnosti.

- Vakcina će verovatno biti dostupna za oko godinu dana, nekima verovatno i ranije, ali ne i nama - rekao je Kon.

Naglasio je da će se vakcinisati pre svega oni koji su najsosetljiviji - stariji i hronični bolesnici, a za ostale će to, kaže, zavisiti od toga da li planiraju putovanja.

- Verovatno će tu biti nekih obaveza, ali na međunarodnom nivou. Mi ćemo kao zemlja moći da tražimo da i oni koji dolaze kod nas budu vakcinisani ili da imaju odgovrajuće testove - naveo je epidemiolog.

Ko će biti vakcinisan odabraće se, istakao je Kon, pre svega prema podacima iz sadašnje epidemije iz čega će se jasno videti ko su najugroženiji.

- Vakcinacija se obično preporučuje i onima koji su u okolini onih koji su najugroženiji, ali o tom potom, to je još dosta daleko - kazao je Kon.

Izvor: Novosti/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još