NAJSTARIJI ZANAT U KRIZI: Vlasnici bordela u Austriji traže pomoć države

Pošto se još ne nazire kraj restrikcijama za noćni provod u Austriji, mnogi vlasnici "crvenih fenjera" traže pomoć Vlade.

Vlasnici dva najpoznatija lanca javnih kuća u Austriji, Herald Hauke, vlasnik jednog od "Laufhausa", i Kristof Lilaher, vlasnik "Fan Palasta", angažovali su poznatu pravnicu Aristid Vagner da ih zastupa i ukaže na teško stanje u kojem se zbog pandemije koronavirusa našao "najstariji zanat".

Bečki dnevnik "Esterajh" je objavio upozorenje da vlasnici bordela neće moći još dugo da izdrže i da će do jeseni mnogi otići pod stečaj.

Najveći problem sa kojim se suočava ovaj sektor je to što banke ne žele da im zbog vrste delatnosti, ali i niskih garancija, odobre kredite.

Vagnerova upozorava javnost, da će se, ukoliko dođe do stečaja, mnoge prostitutke ponovo naći na ulici, što će, osim što je ilegalno, umnogome doprineti još gorem položaju ovih žena.

Zastupnica najavljuje da će proveriti sve pravne mogućnosti koje ovoj "privrednoj delatnosti" stoje na raspolaganju.

Slični apeli i upozorenja ne dolaze samo iz Austrije. Prethodnih dana sličan apel su uputile i seksualne radnice u Francuskoj, gde postoji i dodatni pravni problem, jer po francuskim zakonima obavljanje ove delatnosti nije kažnjivo, ali se krivično gone tražioci usluga. Ovakav zakon je donet, navodno, da bi se zaštitila prava žena.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još