PRIRODNIM PUTEM POBEDITE OPSTIPACIJU: Zaboravite na zatvor i probleme sa crevima

Ako ovih dana imate opstipaciju ili narodski rečeno zatvor, to nije iznenađujuće. Iako jedete možda i češće, razmislite o tome šta je na vašem jelovniku. Stručnjaci ističu da je za ovakvo stanje creva najčešće odgovorna određena vrsta hrane koju unosite. Ukoliko ne konzumirate dovoljno namirnica sa vlaknima, kao što su povrće i voće, a uz to imate i medikamentoznu terapiju, možete da očekujete da se pojavi ovo neprijatno stanje. Stres kojem smo svi izloženi, posebna je vrsta okidača za pojavu opstipacije.

Šta možemo da uradimo da se ovaj poremećaj eliminiše ili makar uredi? Uzimanje žestokih laksativa svakako pomaže, ali može da dovede i do kontraefekata, o čemu treba voditi računa. Laksativi mogu da iz organizma izvuku hranljive sastojke, stvore zavisnost kod onog ko ih uzima, ali i da izazovu ponavljanje opstipacije, upozoravaju stručnjaci.

Zato bi prirodni lekovi trebalo da imaju prednost u terapijskom smislu, tvrde zagovornici alternativnog lečenja. Biljni laksativi i sredstva za omekšavanje stolice bez dodavanja šećera su, po njihovom mišljenju, lek izbora. Treba ih uzimati po potrebi i samo nakratko. Osim toga, treba jesti što više žitarica i piti mnogo tečnosti. Ako se tome doda i bar malo vežbanja, na probleme sa crevima i zatvor svako može brzo da zaboravi.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.