Čeka još 40 građevinara

Od 450 privatizovanih preduzeća u manje od 10 odsto ima problema, dok su ostala uspešna

U Beogradu su registrovane 493 građevinske firme, od kojih je preko 90 odsto privatizovano. U građevinarstvu je zaposleno 50.000 radnika. Za privatizaciju je ostalo više od 40 preduzeća sa društvenim kapitalom: oko 30 je u procesu privatizacije, 10 je u stečaju, dok su dva u restrukturiranju.

- Beogradski građevinari trenutno rade sa 80 odsto kapaciteta i zarađuju 24.000 dinara - kaže Miodrag Milović, predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata građevinarstva i IGM Srbije. - Najveći broj privatizacija obavljen je po novom Zakonu o privatizaciji i najveći broj privatizacija je uspešan, iako je oko 15.000 radnika ostalo bez posla. U preduzećima koja imaju nove vlasnike došlo je do veće uposlenosti kapaciteta, više se i efikasnije radi, ali je prisutan i rad na crno, koji omogućava nelojalnu konkurenciju među firmama, a na taj način angažovane radnike stavlja u krajnje nepovoljan položaj. Ipak, najsloženija je situacija u preduzećima koja su privatizovana, ali u kojima se ne poštuju kupoprodajni ugovori, ne isplaćuju se zaostale zarade, ne uplaćuju se doprinosi za PIO. Radnici se raspoređuju na neodgovarajuće poslove, smanjuje im se lični dohodak ili ih jednostavno otpuštaju, rasprodaje se imovina i zalihe, uzimaju nepovoljni krediti. Postupak za raskid ugovora počinje tek kad je preduzeće opustošeno. Najviše zloupotreba, u smislu nepoštovanja kupoprodajnih ugovora, je u "Svetlosti" AD , IKM "Beograd", a u desetak firmi je uveden stečajni postupak. Uskoro bi nove većinske vlasnike trebalo da dobiju: "Izolacija", PIM, "Janko Lisjak", "Novi kolektiv", "Kosovoprojekt−geoinženjering", "Hidrotehnika", "Mostogradnja", "Rad holding", "Trudbenik gradnja". Poslednje pripreme za privatizaciju završavaju se u 20 preduzeća: Zavod za izgradnju grada Beograda, "Beokončar", "Daka servis", DGZP "Manjež", Društvo za održavanje zgrada "Beograd", EKO zona − Ada Huja, "Ektrodistribucija − izgradnja", "Energo−Beoinženjering", "Hidrogradnja komerc", INSTA, KMG "Trudbenik", "Rakovica komerc", "Tehnounit", "Unionelektro", "Vatrostalna−energoterm", "Vulkan mont", "Yu gradis" i "Energetika i održavanje DOO Zemun". 

- Stupanjem na snagu Zakona o privrednim društvima, po mišljenju sindikata trebalo bi aktivirati završetak privatizacije društvenog kapitala, koji daje velika, da ne kažem enormna, ovlašćenja većinskim vlasnicima, čime su u velikoj meri ugrožena prava malih akcionara - kaže Miodrag Milović. - Iako njihovo vlasništvo često nije natpolovinsko, ono im ipak obezbeđuje da postanu odlučujući faktor za donošenje svih odluka na akcionarskim skupštinama. Zato je neophodno da se omogući manjinskim akcionarima da na drugi način ostvare svoja prava prilikom prodaje akcija. Ponekad većinski vlasnici pribegavaju osnivanju novih preduzeća na koja prebacuju imovinu, radnu snagu u malom broju, a ostalo ostavljaju u matičnom preduzeću. Za obavljanje poslova angažuju podizvođače, uglavnom preduzeće u kojima su vlasnici, tako da se protok finansijskih sredstava odvija preko novoformiranih firmi. Smatramo da bi na ove pojave država morala oštro da reaguje.

("Pregled")

Pogledajte još