Recepti iz karanitna: Sedmo nebo sa čokoladom Jasmine Agić

Šta smo kuvali u proleće 2020.

U sklopu akcije: RECEPTI IZ KARANTINA - Šta smo kuvali u proleće 2020, Jasmina Agić poslala nam je recept za poslasticu "Sedmo nebo sa čokoladom". Uživajte!

Jasmina Agić

Sastojci:

Kore sa belancima i orasima
- 2 velika lista oblatne dimenzija
- 6 belanaca, koristiti velika jaja
- 18 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha

Fil

- 6 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 200 g maslaca ili margarina
Glazura
- 80 g čokolade za kuvanje
- kašikica maslaca
- 2 kašike mleka

Priprema:

Za jednu koru

Tri belanca i devet kašika šećera umutiti u čvrst sneg. Ja mutim tako što odmah polako u belanca sipam šećer neprestano muteći mikserom najvećom brzinom. Kada se belanca umute dodavati 100 g. mlevenih oraha lagano ručno mešajući. Rasporediti smesu na list oblatne sa grube strane. Oblatna treba da je na ravnom plehu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 20 minuta.
Čim se ispeče, koru preseći na dva dela. Ponoviti postupak i sa drugom korom tako da se dobiju četiri.

Fil

Dobro umutiti žumanca i šećer, da udvostruči masu i dobiju svetlo žutu boju, pa staviti na paru da se kuva. Dodati čokoladu i kuvati desetak minuta sve zajedno na pari uz često mešanje. Kada se ohladi sjediniti sa penasto umućenim maslacem. Ostaviti neko vreme u frižider da se fil stegne.

Filovati tako da dole bude oblatna, poslednju koru obrnuti tako da oblatna bude gore ako želite staviti glazuru. Ako ne, ređati sve kore na isti način, ostaviti malo fila za gornji poslednji sloj i kolač posuti mlevenim orasima.

 Postupak pripreme: 

 

Kako mnogi od nas koriste vreme provedeno u karantinu da nauče, obnove ili usavrše kulinarske veštine - odlučili smo da napravimo kolekciju recepata naših čitalaca iz proleća 2020. Po ukidanju vanrednog stanja naš stručni žiri sastavljen od profesionalnih kuvara i javnih ličnosti - odabraće 10 najboljih koji će predstaviti svoja jela na konferenciji #FoodTalk2020 gde ćemo proglasiti pobednika i podeliti vredne nagrade!

Pošaljite nam i vi svoj omiljeni recept iz karantina i osvojite vredne nagrade!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

 

Pogledajte još