Studenti FDU-a snimili omnibus "Oktobar"

Sedmoro studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Šijana i asistenta Stefana Arsenijevića, snimilo je omnibus "Oktobar" posvećen Beogradu, deset godina nakon demokratskih promena 5. oktobra. Premijera se očekuje tokom ove godine...

Po žanru i tematici različite priče - “Rođendan”, “Odmetnička uspavanka”, “Pepeljuga”, “Lilit”, “Priče iz groba”, “Diplomiranje” i “Revolucija jede svoju decu”, čine jedinstveni mozaik o Srbiji danas, viđenoj očima mlade generacije filmskih autora.


Autori filma “Oktobar” su Ognjen Isailović, Dane Komljen, Damir Romanov, Senka Domanović, Ognjen Glavonić, Milica Tomović i Ivan Pecikoza.

U glavnim ulogama su: Nikola Rakočević, Branislav Lečić, Ljiljana Dragutinović, Vladica Milosavljević, Miodrag Krstović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljubomir Bandović, Jovo Maksić, kao i plejada mladih glumaca koji se na filmu pojavljuju prvi put: Dušica Novaković, Jelena Velkovski, Milica Grujičić…

Priča “Rođendan”, u režiji Ognjena Isailovića, prikazuje imućnu porodicu koja proslavlja ćerkin sedmi rođendan. Kroz specificnu vizuru devojčice, koja se igra sa lutkom, otkrivaju se dobro čuvane i uznemiravajuće porodične tajne.


“Odmetnička uspavanka”
Daneta Komljena, autora nagrađivanog kratkog filma “Ja već jesam sve ono što želim da imam”, poetična je priča o ženi koja se nakon nervnog sloma i nekoliko godina provedenih u Kanadi vraća u Beograd, sa nadom da će tu pronaći spokoj i sigurnost. Umesto toga, ona u svom stanu počinje da oseća prisustvo svog pokojnog brata, mladića koji se ubio pre deset godina.


“Pepeljuga”
Ognjena Glavonića urbana je melodrama koja prati sastanak čudnog para. Kako udovoljiti devojci koja je tinejdžerka ako ste četrdesetogodišnji pisac bez prebijene pare?


“Lilit”
Senke Domanović govori o mladoj ženi koja se budi u studentskom domu dvojice mlađih muškaraca koje ne prepoznaje. Nakon povratka u svoj stan, ona putem Skajpa vodi napet razgovor sa svojim dečkom koji je emigrirao u inostranstvo.

Crna komedija “Priče iz groba” Damira Romanova govori o sedmogodišnjoj devojčici i njenom ocu, grobaru, koje inspekcija iseljava iz njihovog doma, neugledne drvene kućice pored groblja. Devojčica je primorana da zatraži pomoć od mrtvog kriminalca iz devedesetih koga samo ona vidi.


“Diplomiranje”
Milice Tomović je o mladiću koji proslavlja kraj studija arheologije, što budi jaka osećanja rascepljenosti između propalih ljubavi, prijateljstava i već ugovorenog zaposlenja u očevoj štampariji.


“Revolucija jede svoju decu”
Ivana Pecikoze priča je o radnicima privatizovane državne firme koji štrajkuju glađu zbog neisplaćenih zarada. Nakon petnaestak dana štrajka, radnici se nalaze na ivici svojih snaga. Ali i na ivici zdravog razuma...

Pogledajte još