OBRATITE PAŽNJU: Namirnice koje će poboljšati vašu inteligenciju

Iako nismo svi podjednako inteligentni, nešto ipak možemo da uradimo da bi koeficijent inteligencije poboljšali. Koeficijent inteligencije je vrlo važan jer određuje naše učenje, kao i prilagođavanje i razumevanje sveta oko nas. Na njegovu visinu utiču brojni faktori, među kojima i način ishrane, naglašavaju stručnjaci sa američkog Univerziteta Džon Hopkins.

U prilog tvrdnji naveli su namirnice koje značajno mogu da utiču na ovu mentalnu odrednicu.

Zeleno povrće blagotvorno deluje na ceo organizam, pa tako i na mozak. Bogat je izvor vitamina E koji je ključan za zdravlje ovog organa, ali i smanjivanje rizika od Alchajmerove bolesti.

Sirova jaja su najbolja i najjeftinija nutritivna namirnica, vrlo važna za razvoj inteligencije. Sadrže proteine i zdrave masnoće ključne za razvoj moždanih funkcija, posebno kod mladih. Da bi nutritivne vrednosti ostale što više očuvane, jaje treba što kraće kuvati.

Orasi su veoma važni za memoriju jer sadrže omega 3 masne kiseline i polinezasićene masti, koje organizam ne stvara pa moraju da se unose hranom. Istraživanja su pokazala da samo 29 g oraha sadrži 2,6 g omega 3 masnih kiselina, dok kašičica orahovog ulja poseduje 1,4 g polinezasićenih masti.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još