JEDNOSTAVNO I EFIKASNO: Maske za lice od sastojaka koje imate kod kuće

Ako ste trenutno zaglavljeni u kući, verovatno vam nedostaju uobičajena sredstva za negu kože kao što su maske za lice.

Definitivno ne možete trčati do prodavnice da pokupite nekoliko svojih omiljenih formula. Ali jeste li znali da imate dosta sastojaka kod kuće da sami kreirate recepte za maske za lice? Ljudi, vreme je da nešto uradite sami.

Osim što zapravo, možete da se zabavite praveći ih, recepti imaju i neke dodatne zdravstvene koristi.

- Tačno znate koje sastojke stavljate na lice - kaže Daval Banusali, dermatolog iz Njujorka.

- I možete da napravite masku tačno prema potrebama vaše kože u tom trenutku. Još jedan bonus: Recepti za maske za lice su isplativi. Možete koristiti stvari koje imate kod kuće kako biste smanjili troškove - mnoge maloprodajne maske imaju tendenciju da budu skupe - kaže dr Banusali.

I da, iako su istovremeno zabavne i jeftine, važno je primetiti nekoliko stvari koje se tiču sigurnosti kože pre nego što počnete da ih nabacujete na lice.

- Šta ako vam kažem da neki od ovih uobičajenih sastojaka u kući čine više štete nego koristi? - kaže Keri Bendžamin, estetičar i osnivač StackedSkincare-a. Ona objašnjava da je važno izbegavati bilo šta sa agrumima ili sodom bikarbonom, jer oni mogu izazvati iritaciju, opekotine i potencijalno problem sa prirodnim pH vaše kože.

Maske za lice od sastojaka koje imate kod kuće

Za hidriranje i oblaganje kože: Maska od aloe i ruzmarina

Potrebno:

- 4 kašike sveže izmlevene aloe vere
- 1 kap ruzmarinovog ulja
- 1 kap ricinusovog ulja

Kombinujte sastojke u blenderu i kada su glatke konzistencije nanesite ih na lice. Ostavite 10 minuta, a zatim isperite.
Zašto deluje: Ne samo da ulje ruzmarina u ovoj maski ima zadivljujući miris, već će i hidrirati vašu kožu i stvoriti osećaj punoće.

Za hidriranje i oporavak kože: Maska od ulja argana

Potrebno:

- 1 kašika vitamina E
- ¼ šolje ulja avokada
- ½ avokada
- 1 kapi arganovog ulja

Pomešajte ove sastojke dok ne dobiju gustu konzistenciju paste. Nanesite na lice i ostavite da se potpuno osuši, a zatim uklonite toplom krpom. Po potrebi nastavite tretman sa svojim uobičajenim serumima i ovlaživačima.

Zašto deluje: Bendžamin kaže da vitamin E u ovoj formuli ima protivupalne koristi za vaše lice. Takođe napominje da će ulje avokada i argana pomoći da se obnovi prirodna barijera kože koja pomaže u održavanju hidratacije.

Antiejdžing maska: Breskve + kremasta Smuti maska

Potrebno:

- 1/2 šolje bademovog mleka
- 1/2 šolje običnog grčkog jogurta
- 2 zrele breskve narezane,
- 1/4 kašike cimeta
- med ili kokosov nektar

Stavite sve sastojke u blender i blendirajte ih velikom brzinom jedan minut, ili dok smesa ne postane glatka. Uživajte u smutiju koji ste dobili, ali ostavite iI jednu kašiku za masku.

Zašto to deluje: - Breskve imaju vitamin C koji povećava kolagen i elastičnost, a grčki jogurt piling i posvetljuje kožu - kaže Angela Kim, osnivačica kompanije Savor Beauty. Plus, bademovo mleko hidrira i omekšava kožu, dok cimet poboljšava cirkulaciju.

Za omekšavanje kože: Maska od meda i avokada

Potrebno:

- 2 kašike meda
- 2 kašike avokada
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 pire od manga

Pomešajte sve sastojke zajedno. Namažite na lice i ostavite da deluje 15 minuta, a zatim je uklonite toplom krpom.

Zašto deluje: Med hidrira bez rizika od pucanja. Avokado je napunjen omega-3 masnim kiselinama i B vitaminima, što je neverovatno za vaš limfni sistem i obnavlja lipidni sloj kože. Pored toga, pire od manga pomaže osvetljavanju kože jer je prepun vitamina C a maslinovo ulje omekšava i smanjuje upalu.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još