Kul momci

Da li počinjete ozbiljno da volite sve što napravi tandem Apatou - Rougen? Ahaaa...

Geeks i svi oni koji misle da to nisu imaju omiljenog reditelja-scenaristu-producenta - Džuda Apatoua! Sasvim kapiraju (životnu?!) priču glumca-scenariste Seta Rougena i njegovog ortaka, scenariste-producenta Evana Goldberga... A njih trojica su savršeno skapirali da se ne mora biti Jevrejin iz Kanade da bi se osećali neshvaćeno, izgubljeno, neprihvaćeno, uplašeno i nekako... superbad!

Stvar je vrlo jasna i poznata, ali, za razliku od bezbroj sličnih, zadivljujuće iskreno ispričana. Najbolji ortaci Set i Evan, zajedno sa superštreberom Fogelom, jednostavno hoće da kupe pivo, smuvaju neke superzgodne cice i (kao) postanu superkul muškarci. I - kreće ludilo od jutra do mraka, koje će neke stvari u životima ove trojke pojasniti, druge sasvim promeniti, a treće zauvek zapečatiti.

U ovom trenutku već bi trebalo da budete na putu za bioskop... Jer, Set i Evan (filmski tinejdžeri i autorski dvojac koji je samo fizički odrastao) ne foliraju se, i to ćete odmah shvatiti. Misle i govore sve (ponešto i suvišno), što bi svako u njihovim godinama, kada bi se usudio da bude brutalno iskren(a). A oni koji su ovom filmu zalepili R-rejting mogu samo da se pojedu! Kao da njima u tim godinama leptirići nisu bili normalni samo ako su nešto "niže" od stomaka?!

OK, možda devojkama njihove opsesije i tripovi budu na momente "malo preterani". Preranu zrelost i konzervativne maske na stranu, i provod tokom ovog filma može biti isti kao i svim Setovima, Evanima i Fogelima ovog sveta.

Superbad magija potiče od zdrave doze autobiografskog u scenariju Rougena i Goldberga. Uspeli su da na vrlo svež i duhovit način dočaraju ono što su doživeli, a da se pri tom ne izgube u zamkama "lakoće pisanja o poznatom". Nekoliko replika će se citirati čak i kada se ovaj film na DVD-policama pridruži "Američkoj piti" (American Pie), "Maturi za pamćenje" (Dazed and Confused), "Američkim grafitima" (American Graffiti).

Ipak, ova tinejdž komedija ne bi bila tako nezaboravna bez tri potpuno neodoljiva talenta. Džona Hil, Majkl Sera i Kristofer Minc-Plas su spektakularni šou-trio, koji prosto jede veliki ekran, ali, na žalost filma, i sve ostale likove. Sporedni glumci, osim fantastičnih minijatura Seta Rougena i Bila Hejdera, su zaista sporedni. Ostaje im zadovoljstvo što su bili "kul momci/devojke".

Čak i Set i Evan u jednom momentu postaju sporedni, kada Meklovin (Minc-Plas) popije nekoliko piva s policajcima. Urnebesno smešan klinac! Gde ga je Set Rougen samo našao?

Reditelj Greg Motola je uradio pristojan posao... U film je ubacio blagi šmek sedamdesetih, dozvolio klincima da se razmašu (možda i previše), a publici da bez pritiska uđe u njihove (otkačene) mozgove. Međutim, kao i Apatu u filmu "Zaglavilo se" (Knocked Up), Motola od kvalitetne komedije bespotrebno pravi dvočasovni maraton grejanja bioskopske stolice. Zato "Kul momci" na kraju godine ne mogu da imaju sve petice. Ionako je jak vrlo dobar oduvek bio mnogo više kul...

Nakon "Zaglavilo se" i "Kul momaka", a bez trunke straha od bilo čijih merača rejtinga, tvrdimo da su Apatou i Rougen spasioci američke komedije 2007. godine! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još