Trebalo bi odustati od subvencionisanih kredita

BEOGRAD, 4. januara 2011. (Beta) - Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke u Srbiji Klaus Priveršek ocenio je da bi država u 2011. trebalo da odustane od subvencionisanja kredita.

"S obzirom na to da efekti krize polako prestaju i da je zemlja počela da beleži ekonomski rast, bila bi greška da se privreda i stanovništvo trajno naviknu na državne subvencije. Iz perspektive banaka takođe je vreme da se odustane od ove antikrizne mere", rekao je on za januarski broj beogradskog mesečnika "Bankar".

Kako bi održivo poslovale neophodno je da banke ostvare profit, a, kako je istakao Priveršek, subvencije tokom 2010. nisu više obezbeđivale profitne margine.

Na pitanje šta očekuje u 2011, prvi čovek Unikredita u Srbiji ocenio je da još ima mnogo kompanija koje se imaju probleme, kojima će morati intenzivno da se posvete i u 2011. godini. "U Srbiji, međutim, postoji i veliki broj kompanija koje su dovoljno fleksibilne, fokusirane i imaju prednost u odnosu na konkurenciju. To, u kombinaciji sa dobrim izgledima da se Srbija vrati na mnogo viši nivo stranih direktnih investicija, podstaklo nas je da i za 2011. predložimo veoma ambiciozan budžet", rekao je on.

Pogledajte još