Slobodan Trkulja

Moderna, džez, klasična, duhovna, vizantijska i srpska tradicionalna muzika doživele su idealan spoj u izvedbi Slobodana Trkulje sa sastavom "Balkanopolis" i Metropol orkestrom.

U prvi mah, pomislite da ste pogrešili mesto i vreme koncerta. Ispred Centra "Sava" mnogo mladih, moderan svet... Na nedavno postavljeno novinarsko pitanje koja je ciljna grupa njegove muzike, Trkulja je odgovorio da to mogu biti svi - stariji, ali i moderni mladi ljudi otvoreni prema nečem novom, prema tradiciji. Pun Centar "Sava" opravdao je njegove reči.

Koncert koji ima priču, početak i kraj. Započet je i završen vizantijskim pojanjem, čistim, dubokim i bezgrešnim glasom. Koji god da je instrument uzimao u ruke - klarinet, saksofon ili gajde - Trkulja je sve savršeno uklapao u različite muzičke podloge. Srpsko kolo na saksofonu, uz džez podlogu, delovalo je neverovatno, a ugođaj sasvim drugačiji od onog kad na tu istu melodiju igrate na svadbama i ispraćajima.

Slobodan je na sceni slobodan, poletan, prisan s publikom. Iza orkestra postavljen je veliki video-bim koji svetlima i slikama prati sve otpevane reči i odsvirane note.

Trkulja je završio školovanje u Holandiji, a za magistarski rad na temu uvođenja srpske tradicionalne muzike u svetske muzičke tokove dobio je specijalnu nagradu. Poznat je po tome što svira 14 instrumenata, među kojima su, pored klarineta, gajdi, kavala, i saksofon, frula ...

Po završetku magistarskih studija, ozbiljno se posvetio muzičkom predstavljanju Srbije u svetu. Pripremio je balkansku pop simfoniju pod imenom "Kingdom of Balkanopolis", koja, po oceni Metropol orkestra, jednog od najboljih na svetu, „na visokom umetničkom nivou predstavlja tradiciju srpskog naroda...“

Ovaj orkestar poznat je po tome što ima vrlo visoke standarde u biranju umetnika koje prati. Na listi zvezda s kojima su sarađivali nalaze se Andrea Bočeli, Džo Koker, Šarl Aznavur i mnogi drugi.

Ovo je bilo prvo gostovanje Metropol orkestra u Srbiji, a sa "Balkanopolisom" planiraju i evropsku turneju. Kako je Trkulja rekao, na ovo je čekao 10 godina, i san mu se ostvario.

Ovim humanitarnim koncertom obeležava se završetak uspešnog predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope. Sav prihod od karata ide Centru za borbu protiv narkomanije manastira Kovilj, za projekat "Zemlja živih“. Metropol orkestar je ovaj humantirani koncert svirao potpuno bespatno.

Slušajući ovaj koncert, imala sam utisak da u Srbiji paralelno funkcionišu dva sveta. Na jednoj strani gužva, štrajkovi, Hag, politika, a ovde, na koncertu - srpska tradicija i emocija spojene na najbolji način. Zato je mnogobrojna publika na kraju stojeći dugo aplaudirala i majstore muzike ispratila ovacijama.

Nada Veljković

Pogledajte još