Opozicija sumnja u nameru da se uredi finansiranje stranaka

BEOGRAD, 4. januara 2011. (Beta) - Srbija bi ove godine trebalo da dobije novi zakon o finansiranju političkih stranaka, ali većina opozicionih stranaka sumnja da će oblast finansiranja partija tim zakonom celovito biti uređena.

U izradi radne verzije tog zakona od opozicionih stranaka jedino je učestvovala Liberalno demokratska partija (LDP) čije primedbe, prema rečima poslanika te stranke Zorana Ostojića, nisu usvojene.

Opozicione Demokratska stranka Srbije (DŠ) i Srpska radikalna stranka (SRS) upozoravaju da partije na vlasti zloupotrebljavaju državne funkcije u predizbornoj kampanji, a da se novi zakon donosi jer je uslov za evropsku integracije a ne iz želje vladajuće koalicije da na celovit način uredi oblast finansiranja političkih stranaka.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović kazao je agenciji Beta da zloupotreba državnih funkcija posebno kad su u pitanju lokalni izbori "brutalno" narusava ravnopravnost u predizbornoj kampanji, a posebno navodi kao problem "kupovinu glasova" podmićivanjem građana raznim paketima koji se dele u kampanji.

Na upozorenje grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije GREKO da će političke stranke mogućnošću da osnivaju nevladine organizacija moći da "izigraju" novi zakon, zamenik šefa poslaničke grupe DŠ Radojko Obradović kazao je da i to stvara manjkavosti u zakonu kojih, kako je ocenio, ima mnogo.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da ako u zakonu postoji nedefinisan prostor koji može da se zloupotrebi, treba ga definisti i otkloniti. Prema njenim rečima, praksa je i u Evropi da političke stranke osnivaju razne nevladine organizacije i fondacije.

Pogledajte još