Dnevnik s Himalaja VIII

Pada sneg. Probudili smo se na C1. Po planu topimo sneg i krećemo na C2

09.11.2007

Dobri moj Šerpa, pripazi nam na građevinu i vidi, matere ti, isplati onog Trnku da se ne brukamo. Povadi kamenje iz Keninog šatora, zakrpi ga sa zadnje strane i pošalji hitno DHL-om za Nepal. Ovde je danas počeo pravi kijamet. Sneg je prekrio fiksnu užad, pa čekamo da se pojavi sunce i reši nas ove muke.

Danas mi je u bazni kamp utrčao vođa neke britanske ekspedicije i pitao me, da nije slučajno njegov član dolazio u naše krajeve. Kaže, zagubio mu se negde tokom povratka u BC.

Samo da znaš, moji su svi na okupu, uredno se odazivaju i ništa im ne fali.

Jedino po preporuci Dr. Arsle od danas su svi na Diamoxu…

Vođa ekspedicije
Dragan Jaćimović

Jutros smo se probudili na C1. Pardon, neki su se probudili, a neki nisu ni zaspali.

Usta su mi suha kao Sahara, bez obzira što sam salio više od dva litra čistog topljenog snijega. Muka mi je. Po planu topimo snijeg i krećemo prema C2. Azra odlučuje da se vrati u BC. Ostali nastavljaju preme Žutom tornju.

Nakon otprilike sahatka penjanja, Nikola primjećuje tamnije oblake na nešto većoj visini, te se konsultuje sa Lakpa Šerpom. Osim toga, zaključak je da postaje hladnije i da se Harisu i Nikoli prsti već mrznu.

Iako smo otprilike na pola puta (duzinski, ne težinski) i Žuti toranj se već vidi, Nikola donosi ispravnu odluku – vraćamo se u bazu. Snijeg počinje da pada. Kameni blokovi su opako klizavi. Šime se umalo nije okliznuo.

Živi i zdravi stižemo u bazu. Snijeg nastavlja da pada. Zakuhalo se.

Član ekspedicije
Kenan Muftić

Pogledajte još