OPREZ: Mazite kućne ljubimce u rukavicama i sa maskom

Pozitivan test na kovid 19 kod jedne mačke u Francuskoj izazvao je dosta zabrinutosti kod vlasnika kućnih ljubimaca u ovoj zemlji. Istraživanje na tridesetak mačaka i pasa izvršila je Nacionalna veterinarska šklola iz Alfora, u saradnji sa Institutom Paster.

Izabrane su životinje koje su živele kod inficiranih vlasnika, a uzeti su im brisevi iz njuške i rektalno. Kod jedne mačke iz okoline Pariza rektalno su pronađeni tragovi virusa korona. Nalaz iz nosa je bio negativan. Ova životinja je imala digestivne probleme i teško je disala.

Vlasnici su dosta iznenađeni činjenicom da kućnim ljubimcima može da se prenese kovid 19. Zato su mnogi smanjili nežnosti i maženje, manje ih dodiruju i prilaze im.

Iako ističu da su slučajevi kod životinja veoma retki, iz veterinarske škole su pozvali vlasnike na oprez, uz poruku da je distanciranje najbolji način da se izbregne virus. Ističe se da je nošenje maski, pranje ruku pre i posle dodirivanja ljubimca, kao i stavljanje rukavica kada se čisti njihov prostor, dobar način da se izbegne prenošenje zaraze.

Nacionalna agencija za zdravstvenu bezbednost namirnica i okoline je ipak precizirala da za sada ne postoje nikakvi dokazi da kućni ljubimci imaju ulogu u širenju zaraze kovida 19.

U Francuskoj ističu da je izuzetno retko da vlasnik zarazi svoju životinju, ali da ovo ipak nije prvi put. Zabeleženo je nekoliko slučajeva u Hong Kongu, Belgiji ili Njujorku. Mačke čak nisu u prvom planu. Do sada su u svetu registrovana svega četiri slučaja virusa kod ove životinje.

U Francuskoj čak ističu i da obrnuti put virusa, od životinje ka čoveku, nije moguć. Zanimljivo je, međutim, da jedna od teorija početka zaraze kaže da je virus prešao na čoveka baš sa životinje na pijaci u Vuhanu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još