OBRATITE PAŽNJU: Kakve posledice ima "skakanje" iz dijete u dijetu?

Nije retka pojava da nekome određeni tip dijete dosadi pa da zatim započne drugu vrstu. Ovakav odnos prema ishrani nije povoljan za vaše zdravlje, smatra Ebi Langer, stručna nutricionistkinja.

Ona upozorava da se neprestanim promenama u ishrani ugrožava emotivno stanje i da odricanje od određenih namirnica može da izazove kontraefekat, a to je čežnja za određenim ne tako zdravim vrstama hrane, poput čipsa, slatkiša ili testenina.

Melani Bomer, takođe nutricionistkinja, upozorava da stalno prelaženje iz dijete u dijetu, iako ne čini preveliku štetu fizički, svakako utiče na emotivno stanje osobe.

- Ljudsko telo je neverovatno i podneće štagod mu priredite - kaže ona za "Men's Health" i dodaje da je najbolje izbegavati bilo kakve krajnosti u ishrani, što može da dovede do naglih raskoraka u metaboličkom stanju vašeg organizma.

- Vaše telo trpi promenu iz ishrane pretežno zasnovane na mastima u prehranu zasnovanu na ugljenim hidratima - pojašnjava Melani.

Ove nagle promene u ishrani pojedinca čine umornim i razdražljivim, a mogu da dovedu i do promena u raspoloženju i gladovanja.

Ebi Langer daje primer drastične promene iz keto dijete, koja je bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima, u režim ishrane koji obiluje vlaknima. U slučaju takve promene, osoba može da se susretne i s gastrointestinalnim problemima poput nadutosti i gasova.

Langer upozorava da nagla promena dijete može da izazove umor i neuhranjenost ako se ne unosi dovoljno kalorija i hranljivih sastojaka.

Dakle, šta vam je činiti ako određena vrsta dijete ne deluje na vas?

Ebi Langer predlaže da dobro razmislite o tome šta su vam ciljevi i očekivanja pre nego što uopšte započnete novi režim ishrane. Kada ste sigurni da želite da se upustite u dijetu, dajte sebi tri meseca kako biste pratili napredak i spoznali da li vam takav režim uopšte odgovara.

Izvor: Prva.rs/Index.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još