UKINUTO VANREDNO STANJE U SRBIJI: Od sutra nema policijskog časa

Skupština Srbije ukinula je večeras vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije virusa korona. Od sutra nema više policijskog časa.

Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika i nije bilo poslanika koji su glasali protiv.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešće u krivičnom postupku.

Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na situaciju kakva je bila pre epidemije, jer na snazi ostaje deo mera. Ukidaju se policijski čas i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Ipak, za najstarije ostaje preporuka da što više vremena provode u svom domu.

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali samo za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe.

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno okupljane 20 ljudi, pa neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još