Recepti iz karantina: Švarcvald torta bez pečenja Natalije Žunar

Šta smo kuvali u proleće 2020.

U sklopu akcije: RECEPTI IZ KARANTINA - Šta smo kuvali u proleće 2020, Natalija Žunar poslala nam je recept za Švarcvald tortu bez pečenja.

- Videla sam vaš konkurs za recept iz karantina a s obzirom da smo se u prethodnim danima puno igrali i eksperimentisali u kuhinji želela bih da sa vama podelim naš najbolji kolač. To je Švarcval torta bez pečenja ili interno nazvana "Obrnut Cheesecake" - rekla je Natalija.

Sastojci za koru:

- 350 g mlevenog keksa
- 2 kašike nugat krema
- 125 g istopljenog putera
- 100 ml mleka

Sastojci za sloj od voća:

- 300 g smrznutog crvenog voća - višnje ili voćni miks
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike gustina
- 3 kašike vode

Sastojci za beli sloj:

- 500 g krem sira ili (300 gr krem sira i 150 gr sitnog sira, ili možete da dodate i malo grčkog jogurta)
- 150 g prah šećera
- kašičica arome vanile
- 250 ml slatke pavlake

Sastojci za čokoladni sloj:

- 100 g crne čokolade
- 120 ml slatke pavlake

Priprema:

Za koru polako pomešajte sve sastojke. Ako vam se učini da je masa jako mekana dodajte još malo keksa, ili pak ako je jako tvrda dodajte još malo mleka. Kada masa postane homogena, prebacite je u okrugli kalup. Pre toga na dno kalupa postavite papir za pečenje kako biste zaštiti kalup od sečenja torte. Na papir za pečenje utisnite masu za koru, prečnika 24 cm i odložite u frižider.

Za prvi sloj skuvati smrzuto voće sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Gustin pomešajte sa vodom i dodajte u provrelo voće. Nastavite sa mešanjem na blagoj vatri dok se ne zgusne. Prohladiti par minuta, zatim rasporediti po korici i opet odložiti u frižider. Bilo bi dobro da stoji pola sata u frižideru kako bi masa počela lepo da se steže.

Za beli fil kratko umutite kombinaciju po želji: krem sir, prah šećer i vanilu ili pak krem sir, sitan sir, šećer u prahu i vanilu. Izbor je na vama. Dodati neumućenu rashlađenu slatku pavlaku i mutiti par minuta dok fil ne postane čvrst. Fil staviti na rashađenu koru i voće i ponovo vratiti u frižider da stoji još sat vremena.

Za poslednji sloj naše Švarcvald torte na pari istopite čokoladu i pavlaku za kuvanje ili pak ako nemate mogućnosti za kuvanje na pari možete na blagoj vatri ugrejati slatku pavlaku i u nju dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Zatim, tako istopljenu čokoladu prelijte preko fila i stavite u frižider najmanje 3-4 sata.

Za ukrašavanje možete koristiti mrvice keksa i čokolade, voće ili umućenu slatku pavlaku.

Postupak pripreme:

Kako mnogi od nas koriste vreme provedeno u karantinu da nauče, obnove ili usavrše kulinarske veštine - odlučili smo da napravimo kolekciju recepata naših čitalaca iz proleća 2020. Po ukidanju vanrednog stanja naš stručni žiri sastavljen od profesionalnih kuvara i javnih ličnosti - odabraće 10 najboljih koji će predstaviti svoja jela na konferenciji #FoodTalk2020 gde ćemo proglasiti pobednika i podeliti vredne nagrade!

Pošaljite nam i vi svoj omiljeni recept iz karantina i osvojite vredne nagrade!

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još