Kraljevska filharmonija

Epitet "kraljevski", ako se pod njim podrazumevaju prefinjenost i instančanost, u potpunosti je svojim muziciranjem opravdao Kraljevski filharmonijiski orkestar iz Londona. Prvi koncert u Beogradu, u Centru "Sava". Umetnost uživo, kristalan i pomalo minimalistički sveden zvuk, inteligentan i emotivan pristup muzici.

Zvuci uvertire "Oberon" Karla Marije Vebera, Konceta za violončelo br. 1 Šostakoviča i Bramsove Simfonija br. 1 ostaće još dugo, dugo u nekom muzičkom kodu svih koji su imali privilegiju da čuju Kraljevsku filharmoniju.

Jednostavna scena, čije sivilo maskira poneka korpica s cvećem, i ne baš ispunjena Velika sala za koncert koji je najavljivan kao muzički događaj sezone.

Da li je u pitanju cena karte ili veoma slaba reklama, ili Beograd jednostavno nema publiku za ovakve koncerte? Nećemo da nagađamo i kritikujemo organizatora - "Jugokoncert", koji, ipak, nastoji da dokaže da koncerti velikana klasične muzike nisu samo "žetva" - nekoliko puta godišnje, ali valja se zamisliti...

Pravu muzičku bajku u interpetaciji majstora iz Londona, dirigenta Leonarda Slatkina i soliste na violončelu Davida Geringasa, s vremena na vreme ipak je morala da narušil zla veštica zvana – bezobrazno agresivni mobilni telefoni. Publika mora da zna, a ako ne zna, da je neko upozori da najsuptilniji zvuci i reklamne melodije mobilnih telefona ne idu zajedno...

Dobro, da se ne žestimo i ne gunđamo, jer tu je muzika, uz koju i male nespretnosti beogradske publike možete da doživite kao šarm koji samo Beograd ima.

Filharmoniju je osnovao ser Tomas Bičam 1946. godine, s vizijom da obezbedi izvođenje po najvišim standardima. Muzičari veruju u muziku kao snažan motiv i šire svoje aktivnosti kroz društveno korisne i edukativne programe, projekte za beskućnike, službe za rad s osuđenicima.

Orkestar poseduje i vlastitu etiketu, poznatu po seriji "Here Come The Classics". Orkestar je nastupio u više od 30 zemalja, kao i pred papom Jovanom Pavlom II, ali i pred predsednikom Kine na trgu Tjenanmen.

Danijela Tadić

Pogledajte još