“Najlepša bašta Novog Sada“: Vrt Nade Pipan budi sećanja na detinjstvo

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Danas vam predstavljamo baštu ovogodišnje učesnice - stomatološkinje, doktorke Nade Pipan iz Petrovaradina koja u slobodno vreme svom dvorištu gaji različite biljke i cveće, poreklom sa raznih krajeva bivše Jugoslavije.

"U svom dvorištu imam različito bilje i cveće. Među njima se nalaze i trajnice koje sam donela sa planine Tare, a do pre par godina sam imala takoreći "Jugoslaviju u malom", odnosno razne biljke donešene iz svih krajeva bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ali sam mnoge od njih poklonila prijateljima", priča Nada i dodake da raznobojne jednogodišnje i dvogodišnje biljke sadi kada im je sezona.

"Volim stare biljke, biljke naših baka koje me sećaju na detinjstvo. Od majke sam nasledila mirisni belu i ljubičastu petuniju koja se stalno obnavlja, a rasad uvek rado podelim komšijama. Šafran, šeboj, karanfil, lobelija, zuje i cikas palma, aloja, akacija. Sama biram cveće koje sadim, ukrštam, zalivam... Uživam u negovanju cveća, pričam mu i tepam, a posebno zadovoljstvo mi pričinjava kada vidim da se i moji ukućani raduju što nam neko cveće lepo napreduje", kaže Nada.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo).

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još