Prioriteti spoljne politike Srbije

BEOGRAD, 5. januara 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u sredu da će u 2011. četiri glavna prioriteta spoljne politike Srbije biti rad na evrointegracijima, nastavak mirne odbrane ustavnog poretka, konsolidovanje regionalne stabilnosti i saradnje i produbljavanje ekonomskih odnosa širom sveta.

"Srbija će nastaviti da sprovodi ova četiri prioriteta snažeći bilateralne odnose širom sveta koji iz naše perspektive stoje na četiri glavna stuba: Brisel, Moskva, Peking i Vašington", rekao je Jeremić na otvaranju četvrte ambasadorskoj konferencije u Palati Srbija u Beogradu.

Jeremić, koji se ambasadorima Srbije obratio na engleskom jeziku, rekao je da Evropa ostaje "centralni strateški prioritet" i dodao da će 31. januara vlada Srbije podneti odgovore na upitnik Evropske komisije.

Tokom ove godine srpska diplomatija će se fokusirati na to da se ostvare "tri veoma važne stvari - ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama koje to još nisu učinile, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU kao i datuma za početak pregovora, naveo je on.

Pogledajte još