Kresanje plata i potrošnje

Jelašić: Biće teško očuvati stabilnost cena u narednoj godini, jer vlada namerava da odstupi od planiranog smanjenja javne potrošnje

Vlada Srbije zakazala je za danas vanrednu sednicu, na kojoj će biti usvojen Predlog zakona o budžetu za 2008. godinu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija. Pre te sednice, predlog budžeta će proći proceduru usvajanja na vladinom Odboru za privredu i finansije. Prema Memorandumu o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici, za narednu godinu su predviđeni budžetski rashodi od oko 642,4 milijarde i deficit od oko 14,3 milijardi dinara, uz smanjenje javne potrošnje i zamrzavanje plata budžetskih korisnika. To bi značilo da će budžet za 2008. biti za oko deset odsto veći u odnosu na 2007. godinu, jer su ovogodišnji prihodi državne kase planirani na oko 581,8 milijardi, a rashodi na oko 595,5 milijardi dinara. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je u petak da će biti teško očuvati stabilnost cena u narednoj godini, jer Vlada Srbije namerava da odstupi od planiranog smanjenja javne potrošnje, koje je bilo predviđeno vladinim Memorandumom o budžetu za 2008. 

Jelašić je najavio da će NBS učiniti sve da bazna inflacija u idućoj godini ostane u planiranim okvirima, od tri do šest odsto, i upozorio da će biti teško sačuvati ukupnu cenovnu stabilnost, jer se najavljeni budžet razlikuje od onoga što je predviđeno Memorandumom. On je rekao da Vlada Srbije planira da inflacija u 2008. ne bude veća od šest odsto, što je predviđeno Memorandumom, ali da smanjenje javne potrošnje bude manje nego što je bilo najavljeno. Jelašić je skrenuo pažnju da budžet za 2008. ukazuje da Vlada Srbije nije uvažila preporuke misije Međunarodnog monetarnog fonda o tome da je za očuvanje makroekonomske stabilnosti bolje da budžet bude u suficitu nego u deficitu. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić zatražio je u subotu od guvernera Jelašića da odgovori u kojoj meri NBS podržava politiku vlade, zašto budžetu Srbije ne vraća ovogodišnje dugove i šta će centralna banka da preduzme kako bi se povećao izvoz.

("Pregled“)

Pogledajte još