Šta čini srećan brak?

"Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način", pisao je Tolstoj, dok psiholozi upozoravaju da dugtrajan brak ne znači uvek i sreću.

Ekonomska kriza pogoduje čvrstim vezama, jer sve više brakova opstaje zbog novca, ali i dece. Pored ljubavi i dobre komunikacije, stručnjaci upozoravaju da je i učenje bitan začin koji doprinоsi zadovoljstvu u jednoj zajednici.

Vekovima se na brak gledalo kao na ekonomsku i društvenu instituciju, dok su intelektualne potrebe pojedinaca bile zanemarene. Postavite sebi jednostavno pitanje - koliko se razvijate uz svog partnera?. To je siguran način da dobijete jasniju sliku braka.

Upitajte se i da li je i u kolikoj meri vaša veza bila podstrek za učenje i spoznaju i da li ste uz vašeg partnera postali bolja osoba?

Početna sreća u braku nakon nekog vremena lako nestane. Često jedna osoba jednostavno preraste brak i shvati da joj partner više ne odgovara na emocionalnoj, mentalnoj i seksualnoj razini, da biste ovo izbegli potrudite se da zajednički učite.

Pogledajte još