Počelo obeležavanje Andrićevog jubileja u Višegradu

VIŠEGRAD, 5. januara 2011. (Beta) - Ministri Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, nadležni za kulturu i civilne poslove pozvali su u sredu u Višegradu institucije i umetnike iz regiona da se priključe obeležavanju jubileja - 50 godina od kada je Ivi Andriću dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

"50 godina od kako je Andriću dodeljena Nobelova nagrada, važan je datum, ne samo za kulturu i istoriju regiona, već je važno i koliko on ođekuje u našem vremenu", rekao je na konferenciji za novinare ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Prema njegovim rečima, Ivo Andrić predstavlja živi most među kulturama u regionu, ali i u Evropi, tako da će jubilej, čije je obeležavanje počelo u Višegradu, biti obeležen i u Banja Luci Sarajevu, Beogradu, Lajpcigu, Berlinu, Austriji.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da obeležavanje godišnjice Nobelove nagrade predstavlja samo uvod u naredni jubilej - 120 godina od rođenja Ive Andrića, 2012. godine.

Učesnici konferencije složili su se da je Ivo Andrić u svom delu, a naročito u romanu "Na Drini ćuprija", upozorio na mnoge događaje koji su se desili na Balkanu.

Pogledajte još